Με σχεδόν πανομοιότυπο τίτλο περί υψηλότερου του αναμενόμενου ελλείμματος της Ελλάδας, το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης καλύπτει με πρακτορειακά τηλεγραφήματα και ανταποκρίσεις τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 ενώ σε όλα τα δημοσιεύματα αναφέρεται η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής την οποία θα συνεχίσει.


Στη Süddeutsche Zeitung, : ανταπόκριση της Cerstin Gammelin από Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι μετά την Πορτογαλία έρχεται τώρα η Αθήνα να δηλώσει ακόμα μεγαλύτερα χρέη. Η κρίση χρέους στην ΕΕ δεν έχει τέλος. Κυρίως ορισμένες γνωστές προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης χρεώθηκαν τον περασμένο χρόνο περισσότερο απ΄ότι πίστευαν. Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν χαρακτήρισε τη διόρθωση των στοιχείων ως συνήθη πρακτική, δηλώνοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για συνέπειες».

Το έλλειμμα της Αθήνας ανήλθε το 2010 σε 10,5% επί του ΑΕΠ, ήτοι σε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα απ΄ότι είχε υπολογιστεί. Η κυβέρνηση της Λισαβώνας διόρθωσε το έλλειμμά της προς τα επάνω κατά 0,5%. Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στη δεύτερη και πέμπτη θέση αντίστοιχα στη λίστα των ελλειμμάτων ενώ το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ κατέχει η Ιρλανδία με 32,4%.

Τόσο η Κομισιόν όσο και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την απρόσμενη άνοδο των ελλειμμάτων. Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ χρησιμοποιεί νέους κανόνες και μερικά προηγούμενα στοιχεία διορθώθηκαν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Είναι μια φυσιολογική διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτή την πορεία θα συνεχίσει. Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι το 2010 το έλλειμμα της χώρα μειώθηκε κατά 6%, μείωση που ποτέ καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει μέχρι τώρα επιτύχει. Ορισμένες ΔΕΚΟ κατάφεραν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Το ότι το έλλειμμα παρόλα αυτά αυξήθηκε οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Το δημόσιο εισέπραξε το 2010 λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα. Η είσπραξη φόρων ήταν χαμηλότερη, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν απέφεραν έσοδα στο κράτος λόγω χρεών. Επιπλέον η αύξηση της ανεργίας είχε αποτέλεσμα στο να υπάρξουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εξέλιξη που επιδείνωσε τα οικονομικά των ταμείων και των νοσοκομείων.

FOCUS online / dpa : Η οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Πορτογαλίας είναι σοβαρότερη απ΄ότι αναμενόταν.

Τα κακά στοιχεία της Ελλάδας μπορεί να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση για πιθναή αναδιάρθρωση του χρέους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Jürgen Stark προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης.

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών απέδωσε το υψηλότερο έλλειμμα κυρίως στην ύφεση της οικονομίας.

Με δυσαρέσκεια αντέδρασαν αγορές και οικονομολόγοι. «Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο δρόμος για τη βιώσιμη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα πολύ μακρύς» σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή της Commerzbank.


«(Γερμανική) Κυβέρνηση: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα» αναφέρει τίτλος ρεπορτάζ της Τετάρτης του Niklas Wirminghaus στην εφημερίδα Die Tageszeitung, στον υπότιτλο του οποίου σημειώνεται: «Οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, σύμφωνα με την οργάνωση Pro Asyl. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όμως δεν έχει να ασκήσει καμία κριτική στο ιταλικό σύστημα παροχής ασύλου, σε αντίθεση με το ελληνικό».

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης της οργάνωσης Pro Asyl, «οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία ζουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας και είναι άστεγοι».

Το πόρισμα αυτό, σημειώνει ο Wirminghaus, «παραπέμπει έντονα στην κατάσταση στην Ελλάδα, όπου, επειδή δεν τηρούνται αξιοπρεπείς διαδικασίες στο σύστημα παροχής ασύλου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναστείλει τις επαναπροωθήσεις για ένα χρόνο». «Αντίστοιχα προβλήματα στην Ιταλία η γερμανική κυβέρνηση δε θεωρεί ότι υπάρχουν», σημειώνει το ρεπορτάζ. «Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας σε ερώτημα που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς, και η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας. ”Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της την έκθεση του Pro Asyl”, αναφέρει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί όμως ότι “η κατάσταση στην Ιταλία δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα”…Γι’ αυτό το λόγο και η Γερμανία σκοπεύει να συνεχίσει να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ιταλία, όπως προβλέπει και ο Κανονισμός του Δουβλίνου για πρόσφυγες που έχουν εισέλθει μέσω τρίτων χωρών», καταλήγει το ρεπορτάζ.


Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Η ύφεση επιβαρύνει την Ελλάδα/ Τα έσοδα από φορολογία χαμηλότερα απ’ ότι αναμενόταν λόγω της ύφεσης/ Οι ελληνικές αποδόσεις ομολόγων εκτινάσσονται στο 24%»

«Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jürgen Stark kai Jose Manuel Gonzalez Paramo προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, για τους κινδύνους ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους…Πριν το Πάσχα το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την Εισαγγελία να διεξάγει έρευνα για ύποπτες δράσεις που επηρέασαν την αύξηση των ελληνικών ομολόγων. Όπως υποστηρίζεται, διεθνής επενδυτική τράπεζα διέσπειρε τη φήμη ότι τις ημέρες του Πάσχα θα γινόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. “Τέτοιου είδους φημολογίες στερούνται σοβαρότητας”, είχε σχολιάσει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Αυξημένες αποδόσεις εμφάνισαν χθες και τα ομόλογα της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας» (Werner Mussler)

Die Welt:

«Η Αθήνα Ακόμη περισσότερο χρεωμένη/ Ο Επίτροπος Rehn αναφέρει ότι τα ελληνικά στοιχεία προκαλούν ανησυχία. Όλοι περιμένουν την επόμενη έκθεση προόδου

«Σε περίπτωση που η τρόικα διαπιστώσει ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει εμπρόθεσμα το χρέος της, θα σταματήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους ή τουλάχιστον σε επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής των χρεών της. Ωστόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να προσανατολίσει την απόφαση των Ευρωπαίων για παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους σταθερότητας της Ευρωζώνης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά στις καθαρά οικονομικές διαστάσεις της έκθεσης προόδου» (Jan Dams)

Handelsblatt:

«Το βουνό χρεών της Ελλάδας μεγαλώνει/ Το έλλειμμα για το 2010 ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι αναμενόταν. Το γεγονός αυτό φέρνει ακόμη εγγύτερα τις φήμες για αναδιάρθρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα»

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν χθες σε ύψος ρεκόρ. Παρά ταύτα η κυβέρνηση των Αθηνών διαβεβαιώνει ότι θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση…Τα νούμερα προκαλούν ανησυχία, δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Rehn. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα…Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου βρίσκονται υπό χρονική πίεση: στις αρχές Μαΐου αναμένεται και πάλι στην Αθήνα η τρόικα…Στα μέσα Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει, μετά από συμφωνία με την τρόικα, να παρουσιάσει τα νέα μέτρα λιτότητας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράξει έως το 2015 50 δις ευρώ…Ο Lars Feld, μέλος της επιτροπής συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, δήλωσε χθες στην τηλεόραση Bloomberg ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα επιτύχει το πρόγραμμα σταθεροποίησής της χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» (Gerd Höhler)

Bild Zeitung:

«Το χρέος της Ελλάδας μεγαλύτερο απ’ ότι αναμενόταν/ Η Ελλάδα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο βούρκο των χρεών»

Frankfurter Rundschau:

«Οι Νοτιοευρωπαίοι προκαλούν πανικό/ Έλληνες και Πορτογάλοι χρειάζονται ακόμη περισσότερα δάνεια»

Der Tagesspiegel:

«Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι ακόμη υψηλότερο/ Η τρύπα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο»

«Παρά το υψηλό έλλειμμα η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο πρόγραμμα σταθεροποίησης του τρέχοντος και του επόμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4 % κατά το τρέχον έτος, ενώ μέχρι το 2014 το έλλειμμα πρέπει να αναλογεί σε λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ» (Gerd Höhler)

Berliner Morgenpost:

«Ακόμη περισσότερα χρέη στην Αθήνα/ Η κατάσταση σε Ελλάδα και Πορτογαλία χειρότερη απ’ ότι αναμενόταν. Η ΕΚΤ κατά της αναδιάρθρωσης»

Berliner Zeitung:

«Ο φόβος για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη επιστρέφει/ Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται ακόμη περισσότερα δάνεια»