Ιρλανδία – Η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ πυροδοτεί εντάσεις

Μία οργάνωση αποσχισθέντων από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) προειδοποίησε σήμερα την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ότι είναι «εκτεθειμένη σε εκτελέσεις ανεξαιρέτως», τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο ενός αστυνομικού σε
επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Λοντόντερι ένας άνδρας με κουκούλα, μέλος αποσχισθείσας οργάνωσης του IRA, μιας καθολικής αυτονομιστικής οργάνωσης, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην προσεχή επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ
Β’ στην Ιρλανδία κατηγορώντας την για «εγκλήματα πολέμου».

Ο άνδρας δήλωσε πως οι αστυνομικοί στη Βόρεια Ιρλανδία «είναι εκτεθειμένοι σε εκτελέσεις ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τις πολιτιστικές καταβολές ή τα κίνητρά τους».

Ένας καθολικός αστυνομικός, ο Ρόμαν Κερ, 25 ετών. σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 2 Απριλίου στην επαρχία Όμαγκ.

Η βασίλισσα θα επισκεφθεί την Ιρλανδία από τις 17 έως τις 20 Μαΐου. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη στη χώρα αυτή μετά την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας το 1922.

«Η βασίλισσα της Αγγλίας καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στην Ιρλανδία αλλά η παρουσία της δεν είναι επιθυμητή στο ιρλανδικό έδαφος», πρόσθεσε ο άνδρας με την κουκούλα στο πρόσωπο.

«Παρ΄όλες τις προσπάθειες των ΜΜΕ, των μεγάλων επιχειρήσεων και των άλλων κέντρων εξουσίας να εμφανίσουν αυτήν την επίσκεψη ως να ήταν αποδεκτή, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ιρλανδικός λαός δεν θα συνθηκολογήσει», συνέχισε.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας απήγγειλε χθες κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργεις εις βάρος τριών ανδρών έπειτα από την ανακάλυψη κρύπτης όπλων σε ένα φορτηγάκι δύο ημέρες νωρίτερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk