Ενα «εμβόλιο» το οποίο θα λαμβάνεται από το στόμα, σε μορφή χαπιού, φιλοδοξούν να φέρουν στην ελληνική αγορά, στα μέσα του 2012 ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα προϊόν η παρασκευή του οποίου βασίζεται σε εκχυλίσματα τριών αρωματικών φυτών. Το ένα απ’ αυτά αποτελεί ενδημικό είδος της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χρ. Λιοννή, από την ομάδα των ερευνητών, το νέο προϊόν, όταν κυκλοφορήσει στην αγορά, θα χορηγείται για την πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το προϊόν. Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η κλινική μελέτη σε ασθενείς που επισκέπτονται μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Κρήτη. Αυτή η δοκιμή θα μας δώσει και την πληροφορία αν το προϊόν μπορεί να γίνει φάρμακο», δηλώνει προς το «ΒΗΜΑ on line» ο κ. Λιοννής.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές δεν αποκαλύπτουν τα βασικά συστατικά του προϊόντος.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιοννής, η διαφορά του εν λόγω προϊόντος από άλλα φάρμακα είναι ότι δεν έχει απομονωθεί χημική ουσία και περιέχει το σύνολο των εκχυλισμάτων τριών αρωματικών φυτών.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι οι καθηγητές Ιατρικής κ.κ. Ηλ. Καστανάς, Χρ. Λιόνης και Βιολογίας Στ. Πυρίντσος.

Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να βγει το φάρμακο στην αγορά στα μέσα του ερχόμενου έτους.