Η αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο μνημόνιο εξηγείται- δεν δικαιολογείται- από την ιστορία του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες κόμματα της αντιπολίτευσης προτάσσουν το εθνικό συμφέρον του κομματικού. Τα σημερινά κόμματα με την πολεμική κατά του μνημονίου προσδοκούν να καρπωθούν την αναπόφευκτη φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Κατανοητή και δικαιολογημένη η αντίθεση όσων θίγονται άμεσα.

Στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο έχει αυτοστρατευθεί ο συμπαθής συνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης με την ίδρυση του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «Σπίθα», με άμεσο συνεργάτη τον άλλοτε διευθυντή της ΝΔ, επί αρχηγίας του κ. Μητσοτάκη, τον γνωστό κ. Δημητροκάλλη. Πρόσφατα αποχώρησαν τρία γνωστά και ένθερμα μέλη κατηγορώντας τον κ. Θεοδωράκη για «εντελώς ξεπερασμένες και αντιδραστικές λογικές και πρακτικές».

Ο εκ των τριών οικονομολόγος κ. Καζάζης, υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και της μη αναγνώρισης του χρέους, προχωρεί και σε υποδείξεις: «Η “Σπίθα”, αν θέλει πραγματικά να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός αυθεντικού παλλαϊκού μετώπου, συνεχιστή των καλυτέρων παραδόσεων της Φιλικής Εταιρείας και άξιου διαδόχου του ηρωικού ΕΑΜ, δεν έχει ανάγκη υποτακτικούς και υπηκόους».

Το ΕΑΜ όμως έχει πολλές σελίδες Ιστορίας. Αναμφισβήτητα οι περισσότερες είναι ηρωικές. Εκατοντάδες Ελληνες συστρατεύθηκαν, υπό τη σημαία του, στην αντίσταση κατά της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Στην ιστορία του υπάρχει και η σελίδα του Λιβάνου, το οποίο, υπό την εποπτεία των Βρετανών, είχε ως βασικό σκοπό τη συγκρότηση «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος». Στις 16 Μαΐου 1944, παραμονή της Διάσκεψης, οι αντιπρόσωποι της ΠΕΕΑ (κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδος) Αλέξανδρος Σβώλος, του ΕΑΜ Μιλτιάδης Πορφυρογένης και του ΚΚΕ Πέτρος Ρούσσος έστειλαν στον Τσόρτσιλ το ακόλουθο τηλεγράφημα:

«Ως αντιπρόσωποι της μαχομένης Ελλάδος παρά τη συνδιασκέψει διά την εθνικήν ενότητα, επιθυμούμεν να εκφράσωμεν τη Υμετέρα Εξοχότητι ευσεβάστως τον θαυμασμόν μας και Σας ευχαριστήσωμεν διά το ενδιαφέρον Σας υπέρ της χώρας μας και το μέλλον της. Το ενδιαφέρον αυτό χρονολογείται από περισσότερον του ενός αιώνος παράδοσιν πολύτιμον εις τον Ελληνικόν λαόν και την οποίαν, πράξεις, ως και υπό της Υμετέρας Εξοχότητος επιτελεσθείσα, κατέστησαν έτι ισχυροτέραν. Πιστεύομεν ότι το ενδιαφέρον αυτό, ομού μετά της λύπης την οποίαν τόσον δικαίως ησθάνθητε διά τα πρόσφατα γεγονότα, τα επισυμβάντα μεταξύ των δυνάμεών μας Μέσης Ανατολής (σ.σ.: αναφέρονται στο αριστερό κίνημα), προκάλεσε τας σοβαράς κρίσεις σας διά την χώραν μας. Ας μας επιτραπεί εν τούτοις να είπωμεν ότι η αντίστασις και η αιματηρά πάλη του Ελληνικού λαού εις τας πόλεις και τα όρη είναι τοιαύται, ώστε υπερτερούν εις ηθικήν σημασίαν των παραφρόνων πράξεων ανευθύνων προσώπων, αι οποίαι πράξεις, μολονότι γεννηθείσαι από την επιθυμίαν διά την εθνικήν ένωσιν, ωδήγησεν εν τούτοις εις οδυνηρά και καταστρεπτικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να καταδικασθούν από πάντες. Ας είναι βεβαία η Υμετέρα Εξοχότης ότι θα πράξωμεν παν το δυνατόν όπως επιτύχωμεν την εθνικήν ενότητα, η οποία είναι απαραίτητος όχι μόνον διά πλέον επιτυχή αγώνα εναντίον του εχθρού, αλλά επίσης και διά την ανοικοδόμησιν της χώρας μας, η οποία έπεσε θύμα των επιθέσεων της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βουλγαρίας. Γνωρίζομεν ότι δεν θα λείψει η βοήθεια των Μεγάλων Συμμάχων μας και ιδίως της Μεγάλης Βρετανίας και του ατρομήτου Αρχηγού της».

Στον Λίβανο «νομιμοποιήθηκε» και από την Αριστερά η «αγγλική προστασία», η οποία στον Εμφύλιο «παραχωρήθηκε» στους Αμερικανούς με κατάληξη τη δικτατορία του 1967…

Δυσκολεύομαι να πιστεύσω ότι αγνοούν την Ιστορία όσοι υποστηρίζουν ότι «ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών», όσο τώρα με το μνημόνιο.

gromaios@otenet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ