Εχοντας αντιληφθεί το δόγμα ότι την οικονομία- σε καιρούς ειρήνης τουλάχιστοντην κινεί η ιδιωτική κατανάλωση, η τουρκική κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν και εφέτος ένα φιλόδοξο καταναλωτικό «φεστιβάλ», το Ιstanbul Shopping Fest. Πρόκειται για μια γιορτή που διαρκεί 40 ημέρες και εκτυλίσσεται σε πέντε κεντρικούς δρόμους και μια πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Πόλης, θα λέγαμε. Στόχος των γειτόνων είναι να προσφέρουν στους ξένους επισκέπτες της Επταλόφου έναν συνδυασμό shopping therapy και ψυχαγωγίας σε ένα περιβάλλον μείζονος ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αφού πρόκειται για το γεωγραφικό σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ-αποθέωση του καταναλωτισμού που διοργανώνουν κάθε άνοιξη τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας σε συνδυασμό με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και όλες τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές ενώσεις της Πόλης και το οποίο διαρκεί 40 ολόκληρες ημέρεςτο εφετινό ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου. Οι φιλοδοξίες των διοργανωτών δεν είναι ταπεινές: «Η διοργάνωση του Φεστιβάλ επί ετησίας βάσεως θα δώσει στην Κωνσταντινούπολη τη δυνατότητα να γίνει το καταναλωτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο του κόσμου»!

Εφέτος οι επισκέπτες προβλέπεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ στρατηγικός στόχος των διοργανωτών είναι να φθάσουν το 1,5 εκατ. το έτος 2015. Θα παρατηρούσαν κάποιοι ότι την περίοδο που διοργανώνεται η καταναλωτική γιορτή οι επισκέπτες με ουσιαστική αγοραστική δύναμη και ενδιαφέρον να αποκτήσουν το γκατζετάκι τους ή το επώνυμο ρουχαλάκι τους από τα mall και τις μπουτίκ της Κωνσταντινούπολης εργάζονται στις σκοτεινές και ανήλιαγες πόλεις τους. Και περιμένουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν τα γκρουπ με τους ευρωπαίους και αμερικανούς συνταξιούχους όλο και πιο αδύναμους αγοραστικά λόγω των γνωστών περικοπών στις συντάξεις- αρκούν για να «κινήσουν» τη γιορτή. Πόσω μάλλον όταν ένα από τα πλέον προβεβλημένα διαφημιστικά «δολώματα» που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές του Ιstanbul Shopping Fest είναι το ότι τα φώτα της γιορτής δεν σβήνουν ποτέ! Τα μεγάλα mall, τα εμπορικά καταστήματα, ακόμη και οι εξεζητημένες μπουτίκ επωνύμων και ακριβών προϊόντων παραμένουν ανοικτά ως τα ξημερώματα ή και καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας! Και βεβαίως όλα τα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα (κάθε είδους μουσικά κονσέρτα και θεατρικές παραστάσεις δρόμου, εκδηλώσεις για παιδιά, επιδείξεις μόδας, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και θεματικά πάρτι) που συνοδεύουν τη γιορτή δεν σταματούν ποτέ! Εν κατακλείδι, θα έλεγε κανείς ότι οι ξένοι επισκέπτες συνεισφέρουν σημαντικά στο 40ήμερο καταναλωτικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Συνεισφέρουν ουσιαστικά αλλά και υποστηρικτικά για την τόνωση της εμπορικής και τουριστικής κίνησης στην Πόλη, που συγκεντρώνει βεβαίως και επισκέπτες από λιγότερο ή περισσότερο κοντινές σε αυτήν πόλεις της Τουρκίας όπως και γειτονικών κρατών, κυρίως της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Βεβαίως πρέπει να σημειώσει κανείς ότι πρωταρχικός στόχος των διοργανωτών του Φεστιβάλ είναι η προσέλκυση εκδρομέων του Πάσχα (καθολικών και ορθοδόξων), καθώς λαμβάνεται πρόνοια ώστε το Φεστιβάλ να καλύπτει τις σχετικές αργίες.

Πέρα από τους μεγαλοϊδεατισμούς των διοργανωτών, η αλήθεια είναι ότι η Κωνσταντινούπολη παίζει αποφασιστικά το χαρτί της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής προβολής της αξιοποιώντας μια περίοδο του έτους που μπορεί να χαρακτηριστεί τουριστικά από αδύναμη ως «νεκρή». Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν και για άλλες πρωτεύουσες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Μεσογείου (μιλάμε βεβαίως για την Αθήνα…) να εκμεταλλευθούν αναλόγως άλλες αδύναμες τουριστικά και εμπορικά περιόδους της χρονιάς, με αιχμή και επίκεντρο ενδεχομένως όχι τις αργίες του Πάσχα, αφού τις έχουν «καπαρώσει» οι Τούρκοι, αλλά τις εβδομαδιαίες σχολικές διακοπές των Αγίων Πάντων τον Νοέμβριο (στη Βόρεια Ευρώπη). Ή ακόμη και την περίοδο του Φεβρουαρίου, που επίσης κλείνουν για μια βδομάδα τα σχολεία των Βορειοευρωπαίων.

Στην Ανατολή και στη Δύση

Ε να από τα μορφολογικά στοιχεία που καθιστούν μοναδική την Κωνσταντινούπολη είναι το ότι «πατάει» με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το άλλο στη Δύση. Ενας πρώην δήμαρχος της πόλης, όμως, ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε τη διχοτόμησή της λόγω υπερπληθυσμού.

«Θα οικοδομήσουμε δύο νέες, ξεχωριστές πόλεις στην Κωνσταντινούπολη, μία στην ανατολική και μία στη δυτική πλευρά» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του για τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο έμπειρος πολεοδόμος Ταχίρ Ερμάν που έχει προσληφθεί για να εκπονήσει τα σχέδια διαπιστώνει ότι «ο υδροκεφαλισμός μιας μητρόπολης σαν την Κωνσταντινούπολη δημιουργεί προβλήματα στις υποδομές αλλά και στις υπηρεσίες που παρέχουν οι τοπικές αρχές στον δημότη». Για την υλοποίηση του πλάνου σχεδιάζεται η κατασκευή τρίτης γέφυρας που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική ακτή, καθώς και δύο υπόγειων σηράγγων για την οδική και τη σιδηροδρομική μετακίνηση. Μηχανικοί που συμμετέχουν στα σχέδια εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δημιουργία νέων πόλεων αλλά για την «αναδιάρθρωση» της πόλης και τη δημιουργία δύο νέων κέντρων. Αλλωστε η Κωνσταντινούπολη δεν εκτεινόταν πάντοτε σε δύο ηπείρους. Η βυζαντινή «Βασιλεύουσα» έβλεπε στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, τη Χρυσούπολη, που ονομάστηκε αργότερα Σκουτάρι.

Φεστιβάλ στους πέντε δρόμους

Σε πέντε δρόμους και μια πλατεία επικεντρώνουν οι διοργανωτές του Ιstanbul Shopping Festival τις καταναλωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα. * Στη διάσημη οδό Αμπτί Ιπεκτσί (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του δολοφονημένου από τους υπερεθνικιστές Γκρίζους Λύκους δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας «Μilliyet»). Πρόκειται για τον πιο «σικάτο» δρόμο της Κωνσταντινούπολης, που συγκεντρώνει τα καταστήματα των ακριβότερων διεθνών οίκων μόδας. * Στην οδό Αμπντί Ιπεκτσί χτυπά η καρδιά του εμπορικού κόσμου της ευρωπαϊκής πλευράς της Πόλης. Η οδός Μπαγκτάτ (οδός Βαγδάτης δηλαδή), όμως, αποτελεί τη Μέκκα των αγορών στην ασιατική πλευρά. * Η οδός Μπαχαρίγε βρίσκεται επίσης στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Είναι πεζόδρομος και το μόνο που επιτρέπεται να περνά είναι το τραμ. Δρόμος με σημαντικά ιστορικά κτίρια. Πολύ κοντά στην Μπαχαρίγε είναι η οδός Καντιφέ, γεμάτη κλαμπ και εστιατόρια.

* Η οδός Ιστασιόν (οδός του Σταθμού) είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, λίγο μακριά ωστόσο από το κέντρο. Είναι πεζόδρομος, με πολλά καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

* Η οδός Ιστικλάλ έχει ιστορία που ξεπερνά τα 500 χρόνια και συνδέει με μήκος 3 χιλιομέτρων τις πλατείες Τακσίμ και Τουνέλ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι πεζοδρομημένος και τον διασχίζει μόνο το τραμ. Εκεί οι επισκέπτες βρίσκουν μπουτίκ και επώνυμες φίρμες ενδυμάτων και αξεσουάρ, αλλά και πολλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

* Η πλατεία Σουλτανχαμίτ φιλοξενεί ανεκτίμητους ιστορικούς θησαυρούς όπως την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, τη Βασιλική Κινστέρνα και τον Ιππόδρομο, μαζί με το Τοπ Καπί. Πολύ κοντά βρίσκεται το Μεγάλο Παζάρι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ