Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για πρώτη κατοικία και μια σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Ωστόσο το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι ως σήμερα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Τις δαπάνες αυτές θα συνεχίσει να αναγνωρίζει η Εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ατομικό εισόδημα πάνω από το οποίο δεν θα αναγνωρίζονται οι προς έκπτωση δαπάνες θα διαμορφωθεί περίπου σε 30.000 ευρώ και το οικογενειακό σε 60.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση το όριο πάνω από το οποίο να μην αναγνωρίζονται δαπάνες να αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που η οικογένεια προστατεύει περισσότερα από ένα παιδιά. Επίσης, είναι πιθανόν, αν δεν βγαίνουν τα έσοδα, κάποιες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν εντελώς.

Οριο πλούτου

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο έχει σχέση με το αφορολόγητο όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα διαμορφώνεται σε 400.000 ευρώ ανά φορολογούμενο και μία από τις εισηγήσεις είναι να καταργηθούν ή να περιοριστούν οι φοροαπαλλαγές σε όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία κάτω από 250.000 ή 300.000 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από το σημερινό αφορολόγητο όριο Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (πρώην ΦΜΑΠ). Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την περιουσιακή κατάσταση του συνόλου της οικογένειας. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε το όριο πάνω από το οποίο δεν θα χορηγείται καμία φοροαπαλλαγή αναμένεται να κυμανθεί περίπου σε 500.000 ή 600.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτων. Τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά. Δηλαδή, όποιο από τα δύο κριτήρια δεν καλύπτει ο φορολογούμενος θα χάνει τις φοροαπαλλαγές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς αναφερόμενος στο θέμα των φοροαπαλλαγών δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος τομέας πρέπει να εξεταστεί γιατί, όπως έχουμε τονίσει, είναι άδικο να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές κάποιος με πολύ υψηλά εισοδήματα και κάποιος που τα εισοδήματά του είναι στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ζήτημα που πρέπει να δούμε». Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει καταλήξει στις τελικές προτάσεις ως τις 15 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αφορά τη μετάβαση προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, καθώς επίσης και οποιαδήποτε σκέψη για γενικότερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει κανονικά τον προσεχή Οκτώβριο.

Συγγενείς πολιτικών στη… φάκα

Σ τα δίχτυα του Εlenxis, δηλαδή των διασταυρώσεων που έγιναν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Τaxis, πιάστηκαν 150 «φτωχοί» που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που εμφάνιζαν την τελευταία δεκαετία στην Εφορία. Ανάμεσά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι συγγενείς πολιτικών προσώπων, οι οποίοι θα κληθούν κατά προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ για να δώσουν εξηγήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται στο τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει το σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με βάση: πρώτον, τα ευρήματα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που γίνονται καθημερινά χωρίς τη μεσολάβηση προσώπων και, δεύτερον, τις προτάσεις που έχει από τις ειδικές επιτροπές που λειτουργούν στο υπουργείο Οικονομικών κατ΄ απαίτηση της τρόικας.

Στο υπουργείο οι υπηρεσίες έχουν πάρει φωτιά. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς σε καθημερινή βάση ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν οι εφορίες και όπου διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις δίνει εντολή στην ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση των εφοριών να παρέμβει στους επικεφαλής ώστε να επιταχύνουν τις όποιες φοροελεγκτικές και εισπρακτικές διαδικασίες.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εφοριών και στον έλεγχο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων έχει ο νέος γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης, ο οποίος παραμένει επικεφαλής και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του Εlenxis εντοπίστηκαν 9.200 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι το 2007 δεν υπέβαλαν δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στους πρώτες 100 ιδιοκτήτες προσκλητήρια ελέγχου. * 1.700 φυσικά πρόσωπα-εργολάβοι, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν δηλώσει ούτε ένα ευρώ ως εισόδημα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

* 10.000 πολίτες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια αγόρασαν κατοικίες είτε με μετρητά είτε με στεγαστικό δάνειο και στη φορολογική δήλωση δεν ανέγραψαν το ποσό της αγοράς ή τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.

* Μετά τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 107.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε ότι 22.000 δεν υπέβαλαν το πρώτο δίμηνο του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής κατά το υπουργείο Οικονομικών και γι΄ αυτό εστάλησαν άμεσα 18.000 e-mail ώστε να υποβάλουν εντός 10 ημερών τις δηλώσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 11 Μαΐου θα έχει καταρτιστεί λίστα με ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, αν και όφειλαν, με το πέρας του πρώτου τριμήνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ