Η αποκαθήλωση της Αnglo Ιrish Βank έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η πινακίδα με την επωνυμία της ιρλανδικής τράπεζας, η οποία ταυτίστηκε με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, άρχισε να ξηλώνεται. Οι τεχνικοί που αφαιρούσαν ένα ένα τα γράμματα είδαν στην αρχή να μαζεύονται κάποιοι αργόσχολοι γύρω τους. Λίγο αργότερα οι «περίεργοι» πλήθυναν. Περαστικοί σταματούσαν για να απαθανατίσουν το στιγμιότυπο, οδηγοί έστρεφαν εν κινήσει το πρόσωπό τους προς την τράπεζα και κόρναραν σε ένδειξη ενθουσιασμού, γονείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την «ιστορικότητα» της στιγμής.

Η διοίκηση της χρεοκοπημένης και κρατικοποιημένης πλέον τράπεζας αποφάσισε να αφαιρέσει την πινακίδα από τα κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο. Για λόγους οικονομίας, όπως δικαιολογήθηκε, αλλά και για να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα, όπως παραδέχθηκε εμμέσως ο επικεφαλής της τράπεζας Μάικ Εϊνσλεϊ.

Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με έναν άλλον «αμαρτωλό» χρηματοπιστωτικό οργανισμό, την Ιrish Νationwide. Η νέα επωνυμία που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση θα ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού. Το μόνο βέβαιον είναι ότι το κεντρικό κτίριο στην περιοχή St Stephens Green θα παραμείνει «ανώνυμο». Και όχι μόνο αυτό.

Η διαδικασία αποκαθήλωσης των «διακριτικών» από τα ανά την επικράτεια καταστήματα της τράπεζας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η νέα επωνυμία δεν θα είναι εμφανής στα υποκαταστήματα της τράπεζας γιατί κοστίζει πολλά» δήλωσε ο Εϊνσλεϊ αποδίδοντας την απόφαση στο «πνεύμα λιτότητας» που διακατέχει ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η πλήρως κρατικοποιημένη Αnglo Ιrish ανακοίνωσε πρόσφατα ετήσιες ζημιές-ρεκόρ ύψους 17,7 δισ. ευρώ, που ξεπέρασαν ακόμη και τα 12,7 δισ. ζημιών που σημειώθηκαν κατά τους 15 μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2009. Από την αρχή της κρίσης στη στεγαστική αγορά της Ιρλανδίας μόνο η Αnglo Ιrish Βank έχει ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο ύψους 29,3 δισ. ευρώ. Και μαζί με την Αllied Ιrish Βanks, την Βank of Ιreland και τρεις ακόμη τράπεζες έχουν λάβει από το κράτος 70 δισ. ευρώ. Ποσό που διόγκωσε το χρέος της Ιρλανδίας στο 125% του ΑΕΠ (από σχεδόν 30% πριν από την κρίση) και συμπαρέσυρε τη χώρα στη δίνη των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει οι τράπεζες ισοδυναμεί με το 45% του ΑΕΠ της χώρας και αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 15.500 ευρώ για κάθε κάτοικο της χώρας.

Η μεταστροφή των τραπεζιτών και η μετατροπή των τραπεζών σε οιονεί «κοινωφελείς επιχειρήσεις» που θα λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των φορολογουμένων είναι δύσκολα πιστευτές ακόμη και για τους καθολικούς της Ιρλανδίας που πιστεύουν σε πιο ανορθόλογα θαύματα. Ακόμη όμως και ως υπόσχεση, ο «συνετισμός» των τραπεζών συνιστά αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Συμβολική κίνηση

«Είναι μια συμβολική όσο και πρακτική κίνηση. Αφαιρούμε την επωνυμία από την προμετωπίδα του κτιρίου αλλά και το όνομα ενός οργανισμού που μεταμορφώνεται σε μια εντελώς διαφορετική οντότητα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκτελεστικός διευθυντής της Αnglo Ιrish Μάικ Εϊνσλεϊ. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η βεβαρημένη με πλείστες αμαρτίες τράπεζα θα αλλάξει όχι μόνο όνομα αλλά και «χαρακτήρα». «Ξοδεύτηκε χρόνος και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να αναδιοργανώσουμε τα συστήματα ελέγχου.Απομακρύναμε τα παλιά στελέχη καιαποβάλαμε τις παλιές αρχές διοίκησης.Στόχος μας δεν είναι πλέον το κυνήγι της πιστωτικής επέκτασης. Εφεξής επικεντρωνόμαστε στην εξυπηρέτηση των υπαρχόντων δανείων και στην ανάκαμψη προς όφελος του φορολογουμένου» δήλωσε με απολογητικό ύφος ο επικεφαλής της τράπεζας.

«Ασημικά» πουλάει και η Ιρλανδία

Τ ην μήνιν της αντιπολίτευσης και των ψηφοφόρων αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι καθώς αντίθετα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις «για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης», το κυβερνών κόμμα εφαρμόζει όσα κατήγγελλε ως αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την (μερική) ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών, όπως οι δύο επιχειρήσεις ενέργειας, ΕSΒ και Βord Gais, καθώς και η DΑΑ, η οποία διαχειρίζεται τους δύο αερολιμένες της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Βέβαια το κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael, το οποίο συμπλήρωσε 40 ημέρες στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» δεν σημαίνει «ξεπούλημα» των κομβικής σημασίας επιχειρήσεων. Αλλωστε πενιχρές είναι και οι προσδοκίες από την είσοδο ιδιωτών επενδυτών σε αυτές τις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη 5 δισ. ευρώ τα οποία ελάχιστα θα μειώσουν το χρέος των 200 δισ. ευρώ της χώρας.

Κι όμως η έστω και μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών χρειάστηκε να παρουσιαστεί ως «κέρδος για τη χώρα» για να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις. Την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων Μπρένταν Χόουλιν δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ανάπτυξη και όχι για την αποπληρωμή των χρεών, όπως ζητούν οι δανειστές της χώρας.

Η κυβέρνηση του Κένι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία της να πείσει το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΕSΒ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του Δημοσίου και αποτελεί από μόνη της μοχλό ανάπτυξης καθώς αποφέρει ετησίως εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αγωγή της Χαλυβουργικής στη Citigroup

«Ο υδείς δήλωσε ότι η Χαλυβουργική “δεν υπολογίζει” τη Citigroup και τη βαρύτητα του ονόματός της,αλλά το ακριβώς αντίθετο,ότι δηλαδή υπολογίζοντας ιδιαίτερα τη Citigroup και τη βαρύτητα του ονόματός της η Χαλυβουργική ενήργησε με καλή πίστη και σύνεση δι΄ αγωγής (και όχι μήνυσης) για την υπεράσπιση του ονόματός της και την αποκατάσταση της αλήθειας».

Αυτό υπογραμμίζει σε επιστολή του ο κ. Γ. Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής σημειώνοντας: «Στο ενυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην “Ανάπτυξη” του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας “Το Βήμα” της 17ης Απριλίουμε τίτλο “Αποζημίωση για κακή αξιολόγηση”μου αποδίδονται δηλώσειςτις οποίες ουδέποτε έκανα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ