Οταν πριν από κάποιο διάστημα ο Βιμ Βέντερς πρότεινε στη χορεύτρια Αθανασία Κανελλοπούλουνα συμμετάσχει στο φιλμ που ετοίμαζε για την Πίνα Μπάους,εκείνη δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά καθώς είχε άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις.Μέσα από αυτό το πρίσμα,λοιπόν,αντιμετωπίζει την εμφάνισή της στον Δαναό με ένα χορευτικό ντουέτο (το οποίο ερμηνεύει από κοινού με τονΓιάννη Καρούνη) εν είδει «προλόγου» πριν από την προβολή της ταινίας.

Η χορεύτρια,εξηγεί πώς γνωρίστηκε με την «ιέρεια»του σύγχρονου χορού:«Το 2000 είχα την ευκαιρία να δω για πρώτη φορά την “Ιεροτελεστία της άνοιξης” στο Βούπερταλ.Είπα τότε μέσα μου ότι αυτό θέλω να κάνω κι εγώ στον χορό.

Δύο χρόνια αργότερα πήγα και είδα την Μπάους στο Παρίσι.“Είμαι η Αθανασία από την Ελλάδα” της είπα “και θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί σας”.Εκανα μια ιδιωτική οντισιόν και από τον Οκτώβριο του 2002,επί έξι χρόνια,συνεργάστηκα με το συγκρότημά της».

Η Αθανασία Κανελλοπούλου είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντικές εμφανίσεις με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ: χόρεψε στο θέατρο Sadlers Wells του Λονδίνου, στο Εθνικό Θέατρο της Ιαπωνίας,στο Κέντρο Τεχνών της Κορέας,στο Κρατικό Θέατρο του Πεκίνου,στο Cirque Royal των Βρυξελλών,στο Τheatre de la Ville στο Παρίσι.Τον Νοέμβριο του 2008, μερικούς μόνο μήνες προτού πεθάνει,η Πίνα Μπάους την κάλεσε να συμμετάσχει με ένα δικό της σόλο στο Φεστιβάλ της Βεστφαλίας το οποίο οργάνωνε.Αυτή ήταν η τελευταία συνεργασία των δύο γυναικών.

«Η Πίνα Μπάους ήταν απλός και σεμνός άνθρωπος»θυμάται η χορεύτρια.«Μέσα από αυτή την απλότητααγκάλιαζε όλους τους καλλιτέχνες.Το μεγαλείο της ψυχής της,πιστεύω,αντικατοπτρίζεται και στην τέχνη της.Δούλευε ασταμάτητα,18-19 ώρες την ημέρα.

Αγαπούσεεπίσηςπολύ την Ελλάδα.Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που πήγα και της συστήθηκα,μόλις άκουσε από πού ερχόμουν έλαμψαν τα μάτια της.“Αγαπώ πολύ την Αθήνα”μου είπε.Μου είχε ζητήσει,άλλωστε,να γίνω μόνιμο μέλος του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ αλλά εγώ φοβήθηκα τη δέσμευση.

Ηθελα να αποκτήσω και άλλες εμπειρίες» .

Καταλήγοντας,η Αθανασία Κανελλοπούλου υποστηρίζει πως μέσω της συνεργασίας της με την Μπάους ανακάλυψε την ίδια την αλήθεια του χορού.

«Με όλη αυτή την ασχήμια που υπάρχει στον κόσμο,μέσα από την τέχνη της ήθελε να βγάλει ομορφιά.Και πιστεύω βαθιά πως τα κατάφερε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ