Κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία, με τα μέτρα ασφαλείας να έχουν αυξηθεί, καθώς νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Θεωρείται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι ίσως οι μεγαλύτερες κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Στρατιώτες έχουν παραταχθεί στην πόλη Χομς εν όψει της προσευχής της Παρασκευής.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εξωτερικό, προχωρώντας στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί 48 χρόνια.

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές μιλούν για «νίκη», τονίζοντας ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταλύθηκε, δεν ήρθη».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος έχει την ευκαιρία να δείξει τις προθέσεις του, αφήνοντας τις διαδηλώσεις της Παρασκευής να εξελιχθούν, χωρίς να προχωρήσει σε βίαιη καταστολή τους.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν νόημα μόνο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας σταματήσουν να πυροβολούν, να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν διαδηλωτές» δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.