Ο διάσημος τραγουδιστής της Αϊτής , γνωστός ως «Sweet Micky», ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής των προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν στη χώρα που προσπαθεί, και θα προσπαθεί για χρόνια, να συνέλθει από την ασύλληπτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου του 2010.

Η ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της Αϊτής τερματίζει μία μακρά εκλογική περίοδο που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία και παρατυπίες, καθώς και ταραχές.

«Ο υποψήφιος Μισέλ Μαρτελί ανακηρύχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 20ής Μαρτίου με 716.986 ψήφους [67,57%]» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εκλογικού Συμβουλίου της Αϊτής το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Μισέλ Μαρτελί επικράτησε έναντι της πρώην πρώτης κυρίας Μιρλάντ Μανιγκάτ, η οποία έπαψε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα αφότου ανακοινώθηκαν στις 6 Απριλίου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών που έδιναν τη νίκη στον Μαρτελί με μεγάλη διαφορά.

Εκτοτε ο Μισέλ Μαρτελί μιλά για την ανάγκη συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Αϊτή. Στην προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύθηκε για δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και επανασύσταση του στρατού.

Ο νέος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις. Πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Αϊτής μετά το σεισμό των 7 βαθμών που ισοπέδωσε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του 300.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσει τη φονική επιδημία χολέρας που ήλθε να προστεθεί στα δεινά των Αϊτινών μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο 50χρονος Μισέλ Μαρτελί -ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 14 Μαΐου- πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε την Τετάρτη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.