Υποστηρικτές του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του στρατιώτη που φέρεται να παρέδωσε στο WikiLeaks αμερικανικά απόρρητα έγγραφα, διέκοψαν εκδήλωση των Δημοκρατικών στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Σαν Φραντσίσκο, και διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση του στρατιώτη.

Ο Ομπάμα είχε ξεκινήσει την ομιλία του ενώπιον 200 Δημοκρατικών που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχεία της πόλης για μια εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών, όταν μία γυναίκα τον διέκοψε.

Η ίδια και οι εννέα άτομα που ήταν μαζί της στο ίδιο τραπέζι άρχισαν να τραγουδούν ένα τραγούδι, οι στίχοι του οποίου αναφέρονταν στο στρατιώτη Μάνινγκ που «βρίσκεται μόνος σε ένα κελί», όπως έλεγε.

Κατόπιν ύψωσαν πανό με τη φράση «Απελευθερώστε τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ», μαζί με φωτογραφίες του νεαρού κρατούμενου.

Η γυναίκα που πρωτοστάτησε στο επεισόδιο απομακρύνθηκε από την αίθουσα από μέλη της φρουράς του προέδρου ενώ δύο άλλα άτομα αποχώρησαν μόνα τους.

«Ήταν δημιουργικό»
, σχολίασε ο Ομπάμα προσθέτοντας αμήχανος, ότι «στα δυόμισι χρόνια [της προεδρίας του] η αλλαγή αποδείχτηκε δυσκολότερη απ’ότι προβλεπόταν».

Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε μάλιστα ότι το Πεντάγωνο τον διαβεβαίωσε ότι ο 23χρονος στρατιώτης δεν υφίσταται κακομεταχείριση ενώ περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μόλις χτες μεταφέρθηκε από στρατιωτική φυλακή στη Βιρτζίνια σε άλλη εγκατάσταση στο Κάνσας επειδή οι δικηγόροι του έλεγαν ότι κακομεταχειρίζεται. Κρατείται σε απομόνωση 23 από τις 24 ώρες ενώ το βράδυ τον ξυπνούν συχνά οι φρουροί.

Ο Μάνινγκ φέρεται να παρέδωσε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.