Ακούγεται σαν ψέμα, αλλά η μπασκετική ΑΕΚ, η «βασίλισσα» στις καρδιές των οπαδών της, η ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (Κύπελλο Κυπελλούχων 1968), πανηγύρισε το Κύπελλο Σαπόρτα (2000), πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ευρωλίγκας, συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης (1998) και μετρά εννέα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ελλάδος, υποβιβάστηκε στην Α2.
Η νίκη (76-68) επί του Πανιωνίου στην αυλαία της κανονικής περιόδου της Α1 δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει το κιτρινόμαυρο καράβι μακριά από τη φουρτούνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήμα online» o μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ κ. Γιάννης Φιλίππου σκέφτεται να εισηγηθεί τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β’ Εθνική, προκειμένου η εταιρεία να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσει το κοντέρ των οικονομικών από το μηδέν, με άλλον επενδυτή φυσικά. Ποιοι λόγοι, όμως, προκάλεσαν το ναυάγιο;
1.Μετά την αποστασιοποίηση του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ ΑΕΚ κ. Φιλίππου από τα διοικητικά δρώμενα τον Αύγουστο του 2006, δεν υπήρξε ένας χρηματοδότης με το (οικονομικό) εκτόπισμα του ιδιοκτήτη της ΦΑΓΕ για να αναλάβει να κουμαντάρει το καράβι της Ενωσης. Βέβαια, ο μεγαλομέτοχος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς όφειλε να προλειάνει το έδαφος για την αποχώρησή του και ίσως αυτή θα έπρεπε να γίνει όταν η ΑΕΚ βρισκόταν στην αγωνιστική κορύφωσή της με την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος το 2002. Εφόσον, καθυστέρησε τόσο, ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει (τουλάχιστον) την ΚΑΕ σε αξιόπιστα χέρια και να φύγει _ εφόσον δεν σκόπευε να παραμείνει _ με αξιοπρέπεια.
2.Ο επίδοξος αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, κ. Δημήτρης Δρόσος, που ανέλαβε την ΚΑΕ ΑΕΚ τον Ιούνιο του 2007, αλλά τον Ιούλιο του 2009 κατέληξε σε φυλακή της Μάλτας, περισσότερο περιέπλεξε παρά ξεδιάλυνε τον διοικητικό γρίφο της ΚΑΕ διατυμπανίζοντας ότι περιόρισε το χρέος, αλλά ουσιαστικά δημιούργησε νέο άνοιγμα, ώσπου μια ωραία πρωία αποχώρησε από την προεδρία αναλαμβάνοντας πρόεδρος στον ΠΑΟΚ. Κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είχε καλές προθέσεις στο να βοηθήσει την ΑΕΚ (και να βοηθηθεί από αυτή μέσω της προβολής του ονόματός του), αλλά οι ευθύνες που του αναλογούν είναι σημαντικές, ασχέτως αν παρέμεινε στη θέση του για έναν μόλις χρόνο.
3.Ο κ. Μπάμπης Καραμανλής είχε όλη την καλή διάθεση να συνδράμει, ώστε να βοηθήσει την ΑΕΚ να βγει από το αδιέξοδο. Μόνο, που έκανε ένα ουσιαστικό και μοιραίο όπως αποδείχθηκε λάθος. Εκτίμησε ότι επειδή ερχόταν από τους κόλπους των οργανωμένων οπαδών της «Original» και η αγάπη του ήταν δεδομένη για τον Δικέφαλο, είχε και τα φόντα να γίνει πρόεδρος μιας ιστορικής ΚΑΕ αναλαμβάνοντας και τεράστια οικονομική επιβάρυνση, που είχε ως αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρησή του και την οικογενειακή ηρεμία του. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 2010 παραδέχτηκε ότι «το καράβι ΑΕΚ βρίσκεται στον βυθό. Και εμείς χθεσινοί μούτσοι ήμασταν, που έχουν γίνει καπεταναίοι». Εκτός από την αγάπη του, ένα βασικό στοιχείο που τον διέκρινε ήταν η αμετροέπεια και οι σπασμωδικές κινήσεις απειρίας.
4.Χάρη σε κάποιες κακές συμπεριφορές η ΑΕΚ κατάφερε να γίνει αντιπαθής στον κόσμο του μπάσκετ. Η μόνιμη οικονομική αφερεγγυότητα, οι καθυστερημένες πληρωμές σε παίκτες και ατζέντηδες, η αδυναμία να καλυφθούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, κατέστησαν την Ενωση εξαιρετικά ευάλωτη και τους τελευταίους μήνες ο υποβιβασμός εθεωρείτο φυσιολογική εξέλιξη. «Να πέσει να ησυχάσουμε», έλεγαν ακόμη και άνθρωποι (προπονητές, παίκτες και μάνατζερ), που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φάει ψωμί από την ΑΕΚ, αλλά δεν άντεχαν άλλο την κοροϊδία.
5.Ο προκάτοχος του κ. Αγγελου Κορωνιού στον πάγκο της ΑΕΚ (παλαίμαχος μπασκετμπολίστας), κ. Μηνάς Γκέκος είχε προλάβει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Πόσο πιο βαρύ χαρακτηρισμό θα μπορούσε να προσάψει στην ομάδα της καρδιάς του από… οίκο ανοχής; Μετά τη νίκη επί του Ηρακλή στο Ιβανώφειο δεν άντεξε: «Η ΑΕΚ είναι με το ένα πόδι στην Α2. Δεν έχουμε ζεστό νερό να κάνουμε μπάνιο, παίζουμε σε ένα γήπεδο άδειο, που μοιάζει με ψυγείο, δεν έχουν τα παιδιά φάρμακα, τέιπ, δεν έχουν τίποτα. Γράψτε το όπως θέλετε, είμαστε ένα μπουρδέλο!», είχε αναφωνήσει στις 5 Ιανουαρίου 2011, αλλά τον είπαν γραφικό.
6.Και ο Δήμος Ντικούδης, όμως, εκστόμισε μεγάλες αλήθειες μιλώντας μετά τον ιστορικό αγώνα με τον Πανιώνιο και τους 29 πόντους του, που τόν ανέδειξαν MVP της 26ης αγωνιστικής. Τι να τον κάνει, βέβαια, αυτό τον άχαρο τίτλο σε μια τόσο θλιβερή ημέρα για την ιστορία μιας ομάδας, που με τον ίδιο στο ρόστερ της είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος το 2002; «Έγιναν εγκλήματα φέτος. Δημιουργήθηκε ένα προβληματικό ρόστερ, αντιμετωπίσαμε άπειρες δυσκολίες. Υπερεκτιμήσαμε το όνομα της ΑΕΚ. Στο παρκέ δεν κερδίζουν τα ονόματα. Ήταν τεράστιο λάθος», σχολίασε με πικρία.
7.Σε τελική ανάλυση η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην Α2, γιατί δεν είχε τη στοιχειώδη οικονομική ευχέρεια να αποκτήσει έναν αξιόπιστο ξένο, τη στιγμή που ο Ηλυσιακός έφερνε τον έναν πίσω από τον άλλο διατηρώντας ισχυρό το ρόστερ του και κατ’ επέκταση τις πιθανότητές του για την εξασφάλιση της παραμονής. Από την αρχή, όμως, το πράγμα είχε αρχίσει να βρωμάει. Το ρόστερ της ΑΕΚ κτίστηκε (Γκράντι, Σάνον κ.α.) λες και είχε την οικονομική ευρωστία των Λος Αντζελες Λέικερς, μόνο που τα οικονομικά δεν επαρκούσαν παρά μόνο για παίκτες άβγαλτους, φθηνούς και διψασμένους να τα δώσουν όλα. Οταν άλλαξε (αναγκαστικά) ο σχεδιασμός ήταν πια αργά. Το καράβι της ΑΕΚ, η οποία κατά γενική ομολογία απέδωσε το χειρότερο μπάσκετ στην κατηγορία, είχε εισέλθει στη χειρότερη δίνη της ιστορίας του και ήταν αδύνατο να γλιτώσει το ναυάγιο…