Ο εορτασμός του Πάσχα έφερε και την πρόσκαιρη ανακωχή στην Κερατέα. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ήταν από εκείνους, που πρωτοστάτησαν στην πραγματοποίηση της συνάντησης του Δημάρχου της περιοχής με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παρουσία και του ιδίου, με αποτέλεσμα να συναφθεί η «εορταστική» ανακωχή.

«Η κοινωνία της Κερατέας και γενικότερα της Λαυρεωτικής από την Μεγάλη Δευτέρα έχει Ανάσταση, όχι γιατί λύθηκε το χρόνιο και περίπλοκο πρόβλημά της, αλλά γιατί επικράτησε η σύνεση και το πνεύμα του διαλόγου», λέει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας μιλώντας στο «ΒΗΜΑ».

«Σίγουρα τα προβλήματά μας δεν λύνονται με απόλυτες ομοφωνίες, ούτε όμως και με βίαιες επιβαλλόμενες λύσεις ούτε πολύ περισσότερο με πέτρες, βόμβες, μολότοφ, εισαγγελικές κλήσεις και δακρυγόνα», παρατηρεί ο κ. Νικόλαος και σημειώνει: «Ολα αυτά αγριεύουν τη ζωή μας και καταστρέφουν τον πολιτισμό, τις ψυχές και την αξιοπρέπεια μας».

Τα προβλήματα, όπως λέει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, λύνονται με υπομονή, πειθώ, αμοιβαίες υποχωρήσεις και διάλογο. «Είναι επιτυχία και μάλιστα μεγάλη που τελικά αυτό το καταλάβαμε. Είναι όμως κρίμα που τόσο αργήσαμε να το υλοποιήσουμε».

Εστω και αργά, σημειώνει, «οι εκλεγμένοι σε διάφορα επίπεδα άρχοντές μας καλούνται τώρα με νέους όρους, μαζί με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να αποκαταστήσουν τα τραύματα των θεσμών και τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια των πολιτών της κοινωνίας μας».

Οπως συμπεραίνει επιγραμματικά ο κ. Νικόλαος «το προξενιό φαίνεται πως πέτυχε. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τον γάμο».