Υστέρηση 1 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Υστέρηση 1 δισ. ευρώ περίπου καταγράφουν οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 55,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (1,5 δισ. ευρώ).

Από την αρχή του έτους σε μηναία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 225 εκατ. ευρώ, όταν βάσει του Προϋπολογισμού 2011 θα έπρεπε να είναι 530 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται υστέρηση 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως εάν στο επόμενο διάστημα διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός πληρωμών οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθούν στο σύνολο του έτους σε 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 5,8 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου του Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως η κατανομή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έγινε με γνώμονα την επίσπευση και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των Κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής, καθώς και την εντατικοποίηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση πληρωμων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην καθυστέρηση της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη εισρεύσει στη χώρα μας οι αναγκαίοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk