Καθώς συνεχίζεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» σε βάρος της Ελλάδας με φήμες που τροφοδοτούνται καθημερινά με αρνητικές εκθέσεις όπως αυτή της Citιgroup για τις τράπεζες και νεότερη δημοσκόπηση του Reuters όπου οικονομολόγοι προβλέπουν ότι «η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση» αλλά τώρα σημειώνουν «την προσεχή διετία», η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη διαμηνύει σε όλους να ξεχάσουν το «κούρεμα» των ομολόγων.
Ο κ. Σαχινίδης σε σημερινές δηλώσεις του τόνισε «Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι η χώρα δεν έχει καμία ωφέλεια να προχωρήσει σε μία επιλογή που συνιστά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για να το πω ξεκάθαρα και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις».
Εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης είπε: «Αυτή η επιλογή μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει. Αρκεί να σας πω ότι οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έκριναν στο παρελθόν ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως εμείς τι θα επιχειρήσουμε να κάνουμε; Να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, περιορίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων; Και όταν τα ασφαλιστικά ταμεία έρθουν αντιμέτωπα με τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η απομείωση των επενδύσεών τους, ποιος θα’ ρθει να τα καλύψει; Δεν θα έρθει πάλι το κράτος; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα μειώσουμε την αξία και μετά θα πούμε «ελάτε τώρα να σας ξαναδώσουμε χρήματα;»
Ο ίδιος σημειώνει: «Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μία εσωτερική αντίφαση σε αυτή την πρόταση και αυτή η αντίφαση επεκτείνεται και στην περίπτωση των τραπεζών. Εάν λοιπόν, προχωρήσουμε σε μία μείωση της αξίας των ομολόγων, δεν επηρεάζει αυτό τις τράπεζες; Δεν θα μας υποχρεώσει να επέμβουμε, για να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα; Άρα τελικά τι κάνουμε με αυτό τον τρόπο; Κόβουμε την αξία του, για να υποχρεωθούμε σύντομα να ξαναδώσουμε χρήματα είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο τραπεζικό σύστημα»;
Δημοσκόπηση
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το Reuters, παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα.
Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters η οποία διεξήχθη την Μεγάλη Εβδομάδα έδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα «θα πρέπει» να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Σχεδόν οι μισοί, οι 24 από τους 45, δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από 6 έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.
Λύση η επιμήκυνση
«Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω ‘κουρέματος’ ομολόγων κινδυνεύει να διαδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα αποφύγουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο συνεργαζόμενος με την Bankhaus Lampe οικονομολόγος, Αλεξάντρ Κρίγκερ. Οι ίδιοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη «προτιμώμενη» επιλογή.