Τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σταθμούς αναμετάδοσης σήματος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών φέρεται να βομβάρδισαν μαχητικά του ΝΑΤΟ σε πολλές πόλεις, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή το καθεστώς επιδίδεται σε πολιτικούς ελιγμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν οι επιδρομές τερματιστούν θα μπορούσαν να διενεργηθούν εκλογές εντός εξαμήνου για το μέλλον του Μουαμάρ Καντάφι. Στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν Γαλλία και Βρετανία στη Λιβύη, καθώς καθίσταται ορατό το πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο…

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Libiya μετέδωσε την Τετάρτη ότι «τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σταθμοί [αναμετάδοσης του σήματος] ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές λιβυκές πόλεις έγιναν στόχος βομβαρδισμών από τα μαχητικά αεροσκάφη των σταυροφόρων αποικιοκρατών επιτιθέμενων». Δεν αναφέρθηκε πότε εξαπολύθηκαν οι επιδρομές.

Δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα βομβαρδιστικά του NATO στοχοποιούν και πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους, όπως ορίζει η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των Λίβυων αμάχων από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δυτικές δυνάμεις επιχειρούν να σπάσουν το αδιέξοδο που είναι πλέον ορατό στη Λιβύη εννέα εβδομάδες αφότου ξέσπασε η εξέγερση. Οι μάχες στην Ατζνταμπίγια δεν κοπάζουν και δεν διαφαίνεται ο νικητής, ενώ η Μιζουράτα, το μόνο προπύργιο των εξεγερμένων στη δυτική Λιβύη, πολιορκείται επί επτά εβδομάδες από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Μιζουράτα, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς από τις επιδρομές του καθεστώτος -ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά. Η πόλη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση και στο λιμάνι της είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν διαφυγή.

Εκλογές «δείχνει» το καθεστώς

Η λιβυκή κυβέρνηση δηλώνει την ίδια στιγμή, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπεϊντί, ότι εάν σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκές επιδρομές θα μπορούσαν να διενεργηθούν εκλογές στη χώρα, στις οποίος θα κριθεί ακόμη και το μέλλον του Μουαμάρ Καντάφι.

«Αν οι βομβαρδισμοί σταματούσαν, θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές έπειτα από έξι μήνες με την επίβλεψη του ΟΗΕ» φέρεται να δήλωσε ο Ομπεϊντί, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το ραδιόφωνο του BBC.

«Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι εκλογές θα μπορούσαν να κρίνουν όποιο θέμα εγείρεται από όλους τους Λίβυους, ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι, περιλαμβανομένου, άφησε να εννοηθεί, και του μέλλοντος του Καντάφι ως ηγέτη» μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης αντιμετωπίζει «σοβαρά μια αξιόπιστα επαληθεύσιμη κατάπαυση του πυρός επιτηρούμενη από ξένους παρατηρητές».

Παράλληλα, επέκρινε την απόφαση της Βρετανίας να στείλει άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλο συμβούλων στους Λίβυους εξεγερμένους. Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στις περιοχές της Λιβύης που τελούν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Πρόκειται, κατά την κυβέρνηση της Βρετανίας, για περίπου 10 στρατιωτικούς που θα βοηθήσουν τους εξεγερμένους να βελτιώσουν την οργάνωσή τους και τις επικοινωνίες τους, αλλά δε θα τους οπλίσουν, ούτε θα τους εκπαιδεύσουν σε τακτικές μάχης.

Ο Ομπεϊντί προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει τον πόλεμο και θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σε ανάλογη κίνηση προχωρά, πάντως, και το Παρίσι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης. Το Παρίσι θα στείλει μία μικρή ομάδα στρατιωτικών συμβούλων «για να οργανώσουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού» μαζί με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών.

Στο Παρίσι ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να βγουν από το αδιέξοδο.

Ο Αμπντέλ Τζαλίλ αναμένεται να ζητήσει την εντατικοποίηση των επιδρομών του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να δώσει μία λίστα ονομάτων αξιωματούχων στην Τρίπολη με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι αντικαθεστωτικοί εάν ο Καντάφι αποχωρήσει -όπως τουλάχιστον δήλωσε πηγή προσκείμενη στη λιβυκή αντιπολίτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν με σύγχρονο πολεμικό υλικό τους αντικαθεστωτικούς, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, σχετικά με το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.