Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο απηύθυναν στην κυβέρνηση της Υεμένης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που όμως απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση για την κατάσταση στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το BBC, η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ για το θέμα αυτό ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας.

«Υπήρξε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ακούσαμε ανησυχητικές πληροφορίες για την Υεμένη» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ Μπαν Γκι-μουν, που επέστρεψε από τη χώρα την Τρίτη.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ζητήσει η Γερμανία, προσδοκώντας να σταλεί ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς της Υεμένης ότι πρέπει να αποφευχθεί η αιματοχυσία και να υποστηριχθεί η μεσολαβητική προσπάθεια αραβικών κρατών.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με την κατάσταση που χειροτερεύει στην Υεμένη και ζητήσαμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος» δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ.

Λεπτομέρειες για τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Ρωσία δεν έχουν γίνει γνωστές, όπως πριν τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε στην αντιπολίτευση της Υεμένης ότι δεν θα πρέπει να περιμένει τη βοήθεια της Δύσης, όπως συνέβη στη Λιβύη.

Από τις αρχές Ιανουαρίου η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σαλέχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 125 αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Την Τρίτη, κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά, αλλά και στην πόλη Ταΐζ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και πολλοί να τραυματιστούν.