Στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει ξεκινήσει διένεξη για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Ο ειδικός επί χρηματοοικονομικών θεμάτων της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Φλόσμπαχ τάχθηκε κατά μιας εξέλιξης, κατά την οποία οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους. Ο εμπειρογνώμονας ευρωπαϊκών θεμάτων των Φιλελευθέρων Ολιβερ Λούκσιτς τάχθηκε αντίθετα υπέρ μιας περικοπής του χρέους.

Με μια τέτοια περικοπή η Αθήνα θα απαλλασσόταν αμέσως από ένα μέρος του χρέους της. Λόγω του υπερβολικού ελληνικού χρέους και παρά τις υποσχεθείσες από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, οι αγορές περιμένουν αναδιάρθρωση πριν από το 2012. Οι αμφιβολίες για τη δανειακή αξιοπιστία της Ελλάδας μεγαλώνουν. Αντιθέτως, οι επικριτές προειδοποιούν για τους κινδύνους της αναδιάρθρωσης και για τα ρίσκα που θα έχει για τους φορολογούμενους και τους πιστωτές, αλλά και για τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα κλονισμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι υπάρχει για την Ελλάδα ένα σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Στόχος είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί πρόωρα. «Με αναδιάρθρωση δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας καλύτερα, γρηγορότερα ή φθηνότερα».

Ο Λούκσιτς τόνισε ότι πριν από τη δανειακή βοήθεια πρέπει να υπάρξει μια τίμια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνον όταν διασφαλιστεί αυτή, μπορούν να συνεχιστούν οι πληρωμές. «Διαφορετικά θα ρίχνουμε καλά λεφτά καθυστερημένα πάνω σε κακά λεφτά», δήλωσε ο πολιτικός του FDP. Ακόμα και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μάλλον δεν θα αρκούσε. «Η μείωση του επιτοκίου ή η περικοπή του χρέους φαίνεται ότι αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα για να επανέλθουν οι Έλληνες στο δρόμο της ανάπτυξης» πρόσθεσε.