Οι κοινοτικοί πόροι μείωσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Σημαντική μείωση που προσέγγισε το 30% σημείωσε το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών, το οποίο σε ετήσια βάση περιορίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ.

Σημαντική μείωση που προσέγγισε το 30% σημείωσε το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών, το οποίο σε ετήσια βάση περιορίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αντανακλά πρωτίστως τη μεγάλη άνοδο των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 2,1 δισ. ευρώ και δευτερευόντως τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατά 504 εκατ. ευρώ, την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (σύνολο) κατά 453 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 80 εκατ. ευρώ.

Οι εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ σχετίζονται με άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η σημαντική αύξησή τους είναι αποτέλεσμα της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνεται ότι ήδη έχει εισρεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011.

Παρά το γεγονός αυτό, ενθαρρυντική είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι εξαγωγές, οι οποίες το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 καταγράφουν αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα μεγέθη έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2009 (καταγράφεται μικρή αύξηση 2%), ωστόσο παραμένουν χαμηλότερα έναντι του πρώτο διμήνου του 2008 κατά 18% περίπου.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, για να μιλήσουμε για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των εξαγωγών, θα πρέπει οι εισπράξεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Αύξηση από τις πληρωμές καυσίμων

Το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε το πρώτο δίμηνο του έτους αύξηση κατά 113 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 921 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 637 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 15,7%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,4%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 42 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι τόσο οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) όσο και οι αντίστοιχες πληρωμές παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 3,2%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 32 εκατ. ευρώ.

Άνοδος 6,1% στα τουριστικά έσοδα

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 11,6%, με αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 21 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 70 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 6,3%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.358 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 651 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως λόγω της προαναφερθείσας αύξησης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk