Γ. Παπακωνσταντίνου : Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο εξέφρασε τη Μ.Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο στις αρχές του 2012. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εκτίμησε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται απόλυτα από την πρόοδο του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο εξέφρασε τη Μ.Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο στις αρχές του 2012.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εκτίμησε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται απόλυτα από την πρόοδο του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει το 2012, οπότε η χώρα θα πρέπει να βρει από τις αγορές 27 δισ. ευρώ για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές του 2012 ή διαφορετικά θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για το εάν τα 27 δισ. ευρώ θα καλυφθούν πλήρως από την ευρωπαϊκή βοήθεια ο υπουργός απάντησε πως «δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα».

Ο υπουργός προανήγγειλε την έκδοση ομόλογων διασποράς μετά τον Ιούνιο.

Για την αναδιάρθρωση χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μπει στη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους, επαναλαμβάνοντας πως κάτι τέτοιο ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις τράπεζες, την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματος» τόνισε.

Αναφορικά με την έλευση της τρόικας δήλωσε πως το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο θα έλθει στις αρχές Μαΐου στην χώρα και μετά από δέκα ημέρες θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής.


15 Μαΐου το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε πως τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 θα εξειδικευθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η συνολική απεικόνιση, οι ετήσιες δαπάνες και όλο το σενάριο βάσης. «Με την τρόικα συμφωνούμε στο εύρος της προσπάθειας και στο σενάριο βάσης» τόνισε.

Για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 ύψους 3 δισ. ευρώ είπε ότι θα είναι αρκετά για να κλείσουν οι όποιοι κίνδυνοι του 2011 και επανέλαβε πως δεν θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε πως οι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέλιξη των εσόδων και την υστέρηση που παρατηρείται. Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ο υπουργός είπε ότι το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ξεκαθάρισε πως ο χρόνος τους θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα φέρει δυναμισμό σε μια σειρά από τομείς, ενώ θα φέρει και δημόσια έσοδα» τόνισε.

«Από την αρχή είχαμε πει πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου» είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται ανάλογα με το χρόνο, τη συγκυρία και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μια πραγματική φορολογική αλλαγή θέλει μίνιμουμ 18 μήνες για να ωριμάσει, ενώ ερωτηθείς για τα έσοδα Απριλίου είπε πως στο 15ημερο κινούνται καλύτερα από τους πρώτους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk