Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ορθοδόξων πατριαρχών που ποιμαίνουν τις περιοχές αυτές. Επειτα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος των Προκαθημένων των Παλαιφάτων Πατριαρχείων, δηλαδή των Εκκλησιών της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα πλήττονται από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκληση της Συνόδου υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου θα γίνει το καλοκαίρι και θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή όπου η συντριπτική πλειονότητα των χριστιανών είναι ορθόδοξοι.

Στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου υπάγονται η Αίγυπτος, όπου είχαμε την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, η Λιβύη όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων Καντάφι και των ανταρτών, και η Υεμένη αλλά και ολόκληρη η Αφρική.

Η έδρα του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνατίου από τον 14ο αιώνα έχει μεταφερθεί στη Δαμασκό της Συρίας όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα έχουμε νεκρούς και τραυματίες από διαδηλωτές που αντιτίθενται στο καθεστώς Ασαντ. Ακόμη στην πνευματική δικαιοδοσία του ανήκουν ο Λίβανος, το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Στη συνάντηση θα κληθεί και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Μέσης Ανατολής με τα μέλη του ποιμνίου του να βρίσκονται στα εδάφη του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής της Ιορδανίας αλλά και του Κατάρ.
Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήρε την απόφαση καθώς όπως εκτιμάται θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηριχθούν οι χριστιανοί ορθόδοξοι της περιοχής αλλά και οι κόπτες, οι Αρμένιοι και οι συροϊακωβίτες οι οποίοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους ορθοδόξους προκαθημένους από τους οποίους έχουν ζητήσει επανειλημμένως κατά το παρελθόν στήριξη. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην άμεση πνευματική δικαιοδοσία του κ.κ. Βαρθολομαίου ανήκει και η ολιγομερής ορθόδοξη κοινότητα του Ιράν.