Η κυβέρνηση αποκλείει νομιμοποίηση αυθαίρετων

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του οποίου όμως σημειώνουν πως το ζήτημα των σχετικών προστίμων είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του οποίου όμως σημειώνουν πως το ζήτημα των σχετικών προστίμων είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τη Μ.Τρίτη πως πιθανή νομιμοποίηση θα αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, και προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Οι ίδιοι πάντως τόνιζαν πως το ζήτημα του ύψους των προστίμων διατήρησης είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαμορφωθούν σε επίπεδο που να είναι εισπράξιμα ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τη Μ.Τρίτη, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων με στόχο την αντιμετώπιση και αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα για τις αστικές αναπλάσεις απευθύνεται στους δήμους όλης της χώρας και χρηματοδοτεί παρεμβάσεις, όπως αύξηση του πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών, απομάκρυνση των κλιματιστικών μονάδων από τις όψεις των κτιρίων (που αυξάνουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, κλπ.). Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ακόμη ότι στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού θα ενσωματωθούν και στον νέο ΓΟΚ, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν η υπουργός και ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Μ. Σανταμούρης η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις, περισσότερους καύσωνες, μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για κλιματιστικά, αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στη δεκαπενταετία 1990-2004, σε σχέση με το διάστημα 1977-1989, στην Αθήνα διπλασιάστηκαν οι ώρες του έτους κατά τις οποίες η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η κλιματική αλλαγή πλήττει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε σπίτια χωρίς μόνωση και καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για ψύξη και θέρμανση.

Από έρευνα που έγινε το 2007, χρονιά με τους περισσότερους καύσωνες, σε τέτοια νοικοκυριά προέκυψε ότι το 50% του χρόνου το καλοκαίρι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια ξεπερνούσε τους 34 βαθμούς και έφθανε μέχρι 42.

Το κόστος της ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων υπολογίζεται στο 10 % της αξίας τους, ποσοστό, που «μεταφράζεται» σε δαπάνη 20 – 21 δισ ευρώ ως το 2050.

Σε δηλώσεις της επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο θέμα του Ασωπού, τόνισε ότι οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν περιθώριο ως τον Ιούνιο να προσαρμοστούν στη νομοθεσία για την προστασία του ποταμού, καθώς και ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση του Ασωπού. Για το θέμα του πόσιμου νερού, αφενός έχει ξεκινήσει η διαδικασία υδροδότησης από τον Μόρνο, αφετέρου έχει ξεκινήσει επιστημονικός διάλογος -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με το αν θα τεθεί αποδεκτό όριο εξασθενούς χρωμίου και ποιο θα είναι αυτό. Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk