Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN, που κυκλοφορεί αύριο λόγω των αργιών του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία 38% των ερωτηθέντων γερμανών πολιτών ανησυχεί ότι η διάσωση του ευρώ μπορεί να κοστίσει ακριβά.
Ένας στους πέντε (22%) μάλιστα φοβάται πάρα πολύ ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Λιγότερο για το κόστος της ευρω-διάσωσης φοβούνται οι νέοι μεταξύ 19 και 28 ετών (50%), ενώ στις ηλικίες 30-41 ετών το ποσοστό φτάνει το 61%.
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1002 ατόμων μεταξύ της 13ης και 14ης Απριλίου του έτους.
Σενάρια περί αναδιάρθρωσης στον γερμανικό Τύπο
Πρωτοσέλιδο άρθρο Roland Pichler στη Stuttgarter Zeitung με τίτλο «Η μαγική φόρμουλα λέγεται αναδιάρθρωση» επισημαίνει ότι παρόλο που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης σκέπτονται εδώ και καιρό την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, διστάζουν επειδή φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει την αξιοπιστία.
Το άρθρο επικαλείται την άποψη του αμερικανού καθηγητή Kenneth Rogoff υπέρ της αναδιάρθρωσης την οποία συμμερίζονται και γερμανοί οικονομολόγοι όπως και οικονομικά ινστιτούτα τα οποία στις εαρινές τους εκθέσεις προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να δεί κατάματα τα γεγονότα και να προετοιμάσει μια αναδιάρθρωση.
Σε υπουργεία Οικονομικών και στο ΔΝΤ ομάδες εργασίας επεξεργάζονται εδώ και καιρό το «Σχέδιο Β». Επίσημα οι κυβερνήσεις το διαψεύδουν, όπως άλλωστε συνέβη και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όμως το Βερολίνο δείχνει να έχει εξοικιωθεί με τη σκέψη καθώς θεωρεί πιθανόν η Ελλάδα να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για μια εθελούσια αναδιάρθρωση. «Δεν θεωρώ απαγορευτική μια συνάντηση πιστωτών και οφειλετών» τονίζει ο Michael Meister, σημαντικό οικονομικό στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, ο οποίος ωστόσο αντικρούει φήμες ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.
Κατά την άποψη του Βερολίνου απαιτείται κατ’αρχήν να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και μόνον όταν αποκατασταθεί η σταθερότητα μπορεί να γίνει λόγος και για την μερική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία αφού λόγω των φημών τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έφθασαν στα ύψη.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μείνει η Αθήνα αποκομμένη για μεγάλο διάστημα από τις αγορές. Το σενάριο της αναδιάρθωσης γίενται ολοένα και πιο πιθανό .
Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές από αυτές της Αργεντινής δυνατότητες αναδιάρθρωσης. Μία από αυτές είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποληρωμής προκειμένου να δοθεί στη χώρα ανάσα. Πιθανό είναι το σενάριο -και εδώ επικεντρώνονται οι σκέψεις- οι δανειστές της χώρας να συγκατατεθούν σε μια μερική διαγραφή χρέους της τάξεως του 30-40%.