Στην εξαγορά του 80% του Jebel Ali Container Factory Fze (JAG), παραγωγού γυάλινων μπουκαλιών και φιαλών, που εδρεύει στο Ντουμπάι προχώρησε η Frigoglass που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα με μονάδα στη Νιγηρία αν και η κύρια δραστηριότητά της είναι η επαγγελματική ψύξη.

H JAG εδρεύει στην ελεύθερη ζώνη της περιοχής Jebel Ali και παράγει γυάλινα μπουκάλια και φιάλες για εταιρείες αναψυκτικών και τροφίμων. Πραγματοποιεί εξαγωγές στη Νότια και Ανατολική Αφρική, προσφέροντας μια συμπληρωματική γεωγραφική κάλυψη των δραστηριοτήτων της Frigoglass στην υαλουργία, που σήμερα εστιάζονται στη Δυτική Αφρική.

Η JAG διαθέτει παραγωγική μονάδα που εκτείνεται σε 68.000 τ.μ. και στον εξοπλισμό τηςπεριλαμβάνεται ένας Sorg end-fired twin-pass regenerative κλίβανος, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2009 κμε παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τους 360 τόνους ημερησίως. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σήμερα είναι 340 άτομα. Οι πωλήσεις το 2010 ανήλθαν σε 41,6 εκατ.δολάρια.

Η Frigoglass θα εξαγοράσει το 80% της Jebel Ali, με την αξία συναλλαγής να ανέρχεται σε 6,8 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου και καθαρού δανεισμού ύψους 23 εκατ. δολαρίων. Η συναλλαγή, που θα περιλαμβάνει και αυξημένες απαιτήσεις σε κεφαλαίο κίνησης, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ανάληψης νέου δανεισμού.

Η Beta Glass PLC, που αποτελεί σήμερα τον κλάδο υαλουργίας της Frigoglass, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νιγηρίας. Η Frigoglass είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γυάλινης συσκευασίας στην Δυτική Αφρική με τρείς κλίβανους παραγωγικής δυναμικότητας που ξεπερνά τους 600 τόνους ημερησίως.

Οι πωλήσεις κατευθύνονται κυρίως προς την τοπική αγορά καθώς και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ υπάρχει κοινή πελατειακή βάση με τον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, που αποτελείται από εταιρείες αναψυκτικών και ποτών, καθώς και εταιρείες παραγωγής κρασιού, φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων.

Ο κ. Π. Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη σημαντική ευκαιρία εξάπλωσης των δραστηριοτήτων μας στον τομέα της γυάλινης συσκευασίας και πιστεύουμε ότι η ισχυρή τεχνογνωσία του Jebel Ali Glass οι μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες και η ελκυστική γεωγραφική παρουσία, θα συνεισφέρουν στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη του.

Η παγκόσμια αγορά γυαλιού εκτιμάται περίπου σε 27 δισ. δολάρια με θετικές προοπτικές ανάπτυξης. Η Frigoglass στοχεύει να αυξήσει τη γεωγραφική παρουσία της στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρώπη, καθώς και στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής και Ασίας, όπου η ζήτηση για προϊόντα γυάλινης συσκευασίας υπερβαίνει την προσφορά τα τελευταία χρόνια».

Το 2010 η Frigoglass είχε τζίρο 457,2 εκατ. ευρώ με τα 82 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την υαλουργία.