Πριν ακόμα προλάβει «να ανοίξει τα φτερά του» για την Ουάσιγκτον ο Γκόρντον Μπράουν, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «έκαψε» την υποψηφιότητα του προκατόχου χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπαρκή».
«Καλύτερα να προτείνουμε κάποιον από άλλο μέρος του πλανήτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάμερον, ερωτηθείς σχετικά από το BBC. «Ας κοιτάξουμε καλύτερα προς τις αναδυόμενες οικονομίες, την Ινδία, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία» πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει εκφράσει επισήμως την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση που θα κατέχει ο Ντομινίκ Στρος-Καν έως τον Οκτώβριο του 2012, όμως η συμμετοχή στα τελευταία συνέδρια που διοργάνωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδας θεωρείται ως επιβεβαίωση της «άδηλης φιλοδοξίας» του.
Όμως ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας έπνιξε εν τη γενέσει τους τις όποιες φιλοδοξίες του Μπράουν.
«Αν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η χώρα του αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους, τότε μάλλον δεν είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά προβλήματα άλλων χωρών» δήλωσε ο Κάμερον ομολογώντας ότι δεν τον έχει απασχολήσει πολύ καιρό το ζήτημα. «Μας χρειάζεται κάποιος που να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα παρά κάποιος που να λέει ότι δεν υπάρχουν» τόνισε.
Η πλήρης απαξίωση του πρώην ηγέτη των Εργατικών αποτελεί πάντως «προϊόν ώριμης σκέψης» για τον Κάμερον. Ο τελευταίος άλλωστε ήταν που δήλωσε από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ότι το οικονομικό του επιτελείο «παρέλαβε χάος».
Και όπως φαίνεται το ζήτημα δεν άπτεται «κομματικών αγκυλώσεων», καθώς ο συντηρητικός Κάμερον δεν εφείσθη επαίνων για την «εξαιρετική δουλειά» του (κατ’όνομα) σοσιαλιστή Στρος – Καν.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία διατηρεί την τέταρτη πιο «ισχυρή» γνώμη στο ΔΝΤ βάσει του ποσοστού ψήφων για την ανάδειξη γενικού διευθυντή μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Στα 65 χρόνια λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού δεν έχει τεθεί ποτέ επικεφαλής από χώρα εκτός Ευρώπης.