Τη θέση της κυβέρνησης αναμένει η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών σχετικά με τη λειτουργία της μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής ΓΑΙΑ εντός των εγκαταστάσεων του Ερρίκος Ντυνάν μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι αυτή η σύμπραξη δεν είναι σύννομη.

Σε σχετική ανακοίνωση προς το ΧΑ, το Ιατρικό Κέντρο επισημαίνει πως το Νομικό Συμβούλιο απλώς διατυπώνει γνώμη και ο νομοθέτης προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να την αντιπαρέρχεται και να πράττει ελεύθερα με βάση το κοινό αγαθό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου στο ΧΑ έχει ως εξής:

«To Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν αποφασίζει, ούτε κρίνει επί διαφορών μεταξύ ιδιωτών, ούτε μεταξύ ιδιώτου και Δημοσίου. Είναι μια κρατική – διοικητική υπηρεσία αντίστοιχη των νομικών υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνώμη διατυπώνει, που ασφαλώς ούτε το κύρος, ούτε την αυθεντία διαθέτει των δικαιοδοτών οργάνων του κράτους. Ακριβώς γι’ αυτό ο σοφός νομοθέτης προβλέπει το δικαίωμα και την υποχρέωση της κυβερνήσεως να αντιπαρέρχεται την γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και να πράττει ελεύθερα με βάση το κοινό αγαθό, το δημόσιο συμφέρον και την ουσιαστική νομιμότητα. Κατ’ ακολουθία τίποτε δεν σημαίνει για εμάς η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Περιμένουμε τη θέση της κυβέρνησης. Σ’ αυτήν ανήκει κυριαρχικά η απόφαση και αυτή θα αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη».

Σημειώνεται ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «μπλοκάρησετη» λειτουργία της μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής.

Η πιό πάνω γνωμοδότηση είχε ζητηθεί από τον υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η λειτουργία της κλινικής δυναμικότητας 130 κλινών από το Ιατρικό Κέντρο στις εγκαταστάσεις του Ερρίκος Ντυνάν.

Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση, τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υποστήριζε πως η κλινική θα μπορούσε να λειτουργεί ως τμήμα του Ερρίκος Ντυνάν και όχι ως ανεξάρτητη κλινική που να την εκμεταλλεύεται ιδιώτης (Ιατρικό Κέντρο).

Η απόφαση του προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν κ. Αν. Μαρτίνη να συνεργαστεί με το Ιατρικό Κέντρο του κ. Γ. Αποστολόπουλου το Φθινόπωρο του 2009 δεν βρήκε σύμφωνους τους άλλους ιδιωτικούς ομίλους που υποστήριζαν πως θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός αφού το Ντυνάν εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και υπόκειται σε καθεστώς δημόσιου νοσοκομείου αφού δεν καταβάλει ΦΠΑ.

Ο κ. Μαρτίνης είχε δηλώσει ότι βάσει καταστατικού και νομοθεσίας το Γαία είναι νόμιμο και το Ερρίκος Ντυνάν μπορούσε να προχωρήσει σε συμπράξεις διευκρινίζοντας πως η άδεια της γυναικολογικής και μαιευτικής ανήκει στο Ντυνάν και όχι στον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργία της Γαία έχει φέρει τα πάνω – κάτω στον κλάδο αφού λειτούργησε με πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια και γρήγορα κατέγραψε αρκετούς τοκετούς, ενώ υποχρέωσε τα άλλα ιδιωτικά μαιευτήρια να ρίξουν τις χρεώσεις τους για να σταματήσει η μείωση των περιστατικών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το Ντυνάν είχε παραχωρήσει τις εγκαταταστάσεις του και το Ιατρικό Κέντρο ανέλαβε την προμήθεια του εξοπλισμού αλλά κυρίως τη στελέχωση της κλινικής με εγνωσμένης αξίας γιατρούς. Η αμοιβή του Ντυνάν ανήρχετο στο 6% των ακαθάριστων εσόδων.

Τώρα βεβαίως, η γνωμοδότηση της Ολομέλειας δημιουργεί νέα δεδομένα και καλείται ο κ. Λοβέρδος να λάβει την τελική απόφαση. Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για τον υπουργό αλλά από την άλλη δεν μπορούν να φανταστούν πως ο συνταγματολόγος κ. Λοβέρδος θα την αγνοήσει και εκτιμούν ότι με σχετική υπουργική απόφαση θα βάλει τέλος στη συνεργασία του Ντυνάν με το Ιατρικό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο και ο κ. Μαρτίνης είχε δηλώσει πως αν η γνωμοδότηση της απόφασης της ολομέλειας είναι αρνητική και ο υπουργός με υπουργική απόφαση απαιτήσει τη λύση της σύμπραξής εκείνος θα συμμορφωθεί άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκκρεμότητα αυτή είχε καθυστερήσει τη χορήγηση βεβαίωσης για την καλή λειτουργία του Ντυνάν από το Υπουργείο, κάτι που συνέβη όταν «κατέβηκαν» οι πινακίδες με τη σήμανση «Γαία» στο Ερρίκος Ντυνάν.