Η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ ευρώ, εκτόξευσαν σε νέα ιστορικά υψηκά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων και τα spreads.
To spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.059 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 14 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.
Το επιτόκιο του τίτλου «φλερτάρει» πλέον με το 14%, καθώς ανήλθε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 13,94% (+0,04%).
Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο «πέταξε» στο 18,92% (+0,53%). Το γεγονός ότι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίλων είναι υψηλότερα απ’ ότι στους μακροπρόθεσμους δείχνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και συνεπώς «μυρίζονται» αναδιάρθρωση.
Αυτό, όμως, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος είναι το ράλι των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), που νωρίτερα σήμερα ξεπέρασαν τις 1.300 μονάδες για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στην περιοχή των 1.250 μονάδων.
Ένας ακόμα παράγοντας που προκαλεί ανησυχία για την Ελλάδα και γενικότερα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στις φινλανδικές εκλογές, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέα προβλήματα στην -ούτως ή άλλως «άτολμη» συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου γαι την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης και τη βοήθεια των «ασθενών κρίκων» του ευρώ.
Επιπλέον, στη Γερμανία και ειδικότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνονται οι φωνές που ζητούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση βοήθειας (όταν δεν την απορρίπτουν) και εκτιμούν ότι η βουλή της χώρας πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις -τυχόν μελλοντικές- αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.