Οι φόβοι για την ευρωπαϊκή (και ασφαλώς την ελληνική) κρίση χρέους πέρασαν ήδη τον Ατλαντικό. Η είδηση της οιονεί υποβάθμισης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s είχε άμεσες επιπτώσεις στη Γουόλ Στριτ ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τις επόμενες ημέρες.

διεθνής οίκος υποβάθμισε στην πραγματικότητα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αξιολογώντας τις ως «αρνητικές».

Ασφαλώς ο βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση δεν είναι οι δυσοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όμως τόσο η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους όσο και η τυχόν άρνηση της Φιλανδίας να συναινέσει στην παροχή βοήθειας στην Πορτογαλία συντείνουν στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.

Η απόφαση της S&P βασίζεται κυρίως στη διαφαινόμενη ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά και στη «εκτροπή» τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος των ΗΠΑ.

«Την περίοδο 2003-2008 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ κυμάνθηκε μεταξύ 2 και 5% του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες με αξιολόγηση ’’ΑΑΑ’’ και τείνει να ξεπεράσει το 11%»
διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων στα μέσα Μαΐου.

Βεβαίως η S&P τονίζει ότι δεν πρόκειται να λάβει θέση στο ποια είναι η ορθή οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η αμερικανική ηγεσία (αντίθετα με ό,τι κάνει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες). Επισημαίνει ωστόσο ότι «για να είναι αξιόπιστη οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει τη συναίνεση και των δύο πλευρών του Κογκρέσου».

Πρακτικά η προειδοποίηση της S&P σημαίνει ότι υπάρχουν μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως οι διεθνείς χρηματαγορές δεν περιμένουν την επικύρωση της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Την ανακοίνωση της S&P ακολούθησε η υποχώρηση όλων των γενικών και επιμέρους δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,43% ενώ ο δείκτης Nasdaq κατά 1,47%. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του γεν ενώ περιορίστηκε η άνοδός του σε σχέση με το ευρώ.

Αντιθέτως, άνοδο κατά 0,9% σημείωσε η τιμή του χρυσού ενώ το ασήμι κατέγραψε νέο ρεκόρ 30ετίας στα 43,46 δολάρια ανά ουγκιά καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στα προσφιλή τους καταφύγια μετά το συναγερμό που σήμανε για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.