Η χρήση αιολικών μειώνει την τιμή του ρεύματος

Η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την Ημερήσια Αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, τη Μ.Δευτέρα, στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ).

Η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την Ημερήσια Αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, τη Μ.Δευτέρα, στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ).

Η λανθασμένη εντύπωση ότι η αιολική ενέργεια είναι ακριβή, οφείλεται στο ξεπερασμένο και προβληματικό σύστημα το οποίο έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία για την αποτίμηση και τον επιμερισμό του κόστους των ΑΠΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γ. Περιστέρης σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΣΗΑΠΕ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ καθηγητής Π. Κάπρος, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία όσο περισσότερα αιολικά χρησιμοποιούνται στο Σύστημα, τόσο περισσότερο μειώνεται η μέση τιμή της κιλοβατώρας. «Όμως η μείωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, με αποτέλεσμα να διογκώνεται αδικαιολόγητα το ειδικό τέλος ΑΠΕ, το οποίο επιβαρύνει απευθείας τους καταναλωτές», είπε ο κ. Κάπρος.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2011, η μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) χάρη στις ΑΠΕ θα είναι 9,5 ευρώ ανα Μεγαβατώρα (MWh), γεγονός που σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ΔΕΣΜΗΕ φθηνότερη κατά 734 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο έτος, 2011, οι συνολικές πληρωμές προς τις μονάδες ΑΠΕ (δηλαδή το σύνολο των feed –in –tariffs επί την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ) εκτιμώνται σε 625 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά των 110 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) χάρη στη διείσδυση των ΑΠΕ και την αποπληρωμή των μονάδων ΑΠΕ βάσει εγγυημένης τιμής, είναι ένα καθαρό όφελος που πρέπει να απολαύσει ο καταναλωτής.

Από την πλευρά του ο κ. Κάπρος,παρουσίασε και μελέτη του ΕΜΠ που αφορούσε τη διαμόρφωση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την οποία τα αιολικά που μπαίνουν πριν από τις υπόλοιπες πηγές παραγωγής ενέργειας στο σύστημα, μειώνουν τη μέση τιμή και βοηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν φθηνότερο ρεύμα.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι ΑΠΕ ευθύνονται για την υψηλή τιμή της κιλοβατώρας, λόγω του μεγαλύτερου κόστους που έχουν αυτές, συγκριτικά με τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που διέψευσαν οι κ.Περιστέρης και Κάπρος.

Α.Γ.Χριστοδουλάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk