Με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά και να αποκτήσουν οι νέοι γιατροί πακέτα μετοχών, το Ιασώ προχωρεί σε αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά 14,9 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο Ιασώ υπάρχουν αρκετοί γιατροί που εργάζονται στην εταιρεία σχεδόν από την ίδρυσή της και κατέχουν μεγάλο αριθμό μετοχών αλλά εξυπηρετούν πλέον λίγα περιστατικά και υπάρχουν ακόμη περισσότεροι νέοι γιατροί με ικανό όγκο δουλειάς αλλά χωρίς μετοχική συμμετοχή.
Θέλοντας η διοίκηση να βάλει στο παιχνίδι και τους νέους γιατρούς ώστε να νοιάζονται για την πορεία της εταιρείας από τη θέση του μετόχου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έχοντας πρώτα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις όλων των συνεργατών. Τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά για αυτό και η διοίκηση έθεσε ως τιμή διάθεσης τα 1,25 ευρώ ανά μετοχή ώστε η τιμή του δικαιώματος να είναι ελκυστική.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές μέσα από το Ιασώ, τα 14,9 εκατ. ευρω της αύξησης θεωρούνται λίγα και υπάρχει ήδη πρωτοβουλία γιατρών που κατέχουν άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου για να δρομολογηθεί μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ.
Τα 14,9 εκατ. ευρώ της σχεδιασμένης αύξησης θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και την ενίσχυση του ταμείου της εταιρείας ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν στον κλάδο (9 εκατ. ευρώ), για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, κατά 2 εκατ. ευρώ το 2011 και 1 εκατ. ευρώ το 2012, στη θυγατρική εταιρεία Hoco ΑΕ ώστε να χρηματοδοτηθεί με κεφάλαιο κίνησης το κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» και τα υπόλοιπα περίπου 2,9 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου και η πρόταση προβλέπει την έκδοση 11,9 εκατ. μετοχων με τιμή διάθεσης τα 1,25 ευρώ και με αναλογία 225 νέες μετοχές για κάθε 1.000 παλαιές. H Euromedica που ελέγχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Ιασώ και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, το πιο πιθανό είναι να μην καλύψει το ποσοστό της (θα πρέπει να καταβάλει 1,5 εκατ. ευρώ) και να πωλήσει το μερίδιό της στους γιατρούς. Παλαιότερα υπήρχε σκέψη το ποσοστό αυτό να το πάρει το Ιασώ μέσα από πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αλλά θεωρήθηκε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν θα ήταν σωστό η εταιρεία να προχωρήσει σε εκταμίευση χρημάτων.
Υπενθυμίζεται πως το 2010 ο όμιλος του Ιασώ έκλεισε με μείωση πωλήσεων στα 149 εκατ. ευρώ από 178,5 εκατ. ευρώ το 2009 και ζημιογόνο αποτέλεσμα 1,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,5 εκατ.ευρώ το 2009, ως απόρροια της μείωσης των περιστατικών αλλά και των μεγάλων μειώσεων στις χρεώσεις μετά το Μάιο του 2010. Ενδεικτικά το τρίκλινο για φυσιολογικό τοκετό χρεώνεται 1.800 ευρώ συν ΦΠΑ από 3.500 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφεται η ίδια πτωτική τάση στα περιστατικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που κυμαίνεται μεταξύ 7%-8%. Αν στο τέλος του έτους παραμείνει μονοψήφιο το ποσοστό πτώσης στην επισκεψιμότητα θα θεωρηθεί επιτυχία, καθώς αυτή την περίοδο ακόμη και ορισμένα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν μείωση περιστατικών. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει βελτίωση αφού πέρσυ το Ιασώ Θεσσαλίας επιβάρυνε τον ενοποιημένο ισολογισμό με 8,3 εκατ. συσσωρευμένες ζημίες ενώ φέτος προβλέπεται να μειωθούν περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Ζημιογόνο παραμένει και το Ιασώ Παίδων, ενώ το Ιασώ General εμφανίζει οριακά αποτελέσματα. Καθαρά κερδοφόρα είναι η μαμά εταιρεία με κέρδη πέρσυ 8,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα συρρίκνωσης των δαπανών στις θυγατρικές εταιρείες με τη διοίκηση του Ιασώ να υποστηρίζει πως στον τομέα αυτό βρίσκεται εντός προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2011.