Ηταν η πρώτη φορά που ως μαμά θα έπαιζα τον ρόλο του παιδιού. Ως και τη στιγμή που διέσχιζα την πύλη της παριζιάνικης Ντίσνεϊλαντ δεν είχα φανταστεί ούτε τι με περίμενε ούτε ότι θα ζήλευα όλα εκείνα τα κορίτσια κάθε ηλικίας που, φορώντας τα αφτάκια της Μίνι Μάους ή τη στολή της Τίνκερμπελ, δοκίμαζαν με αμείωτο ενθουσιασμό δεκάδες παιχνίδια από τα άγρια χαράματα ως αργά το απόγευμα.

Η πρώτη εικόνα είναι μαγευτική. Τεράστιες εκτάσεις με γκαζόν, λουλούδια, δέντρα, πλακόστρωτους δρόμους, στους οποίους δεν βλέπεις ούτε ένα σκουπιδάκι. Παντού κάστρα, πύργοι, σπιτάκια φτιαγμένα θαρρείς από ζαχαρωτά, παιχνίδια και, φυσικά, οι ήρωες της Disney σε ανθρώπινη διάσταση. Ενα τρισχαριτωμένο χάος που σε κάνει να θες να ορμήσεις καταπάνω του, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Ευτυχώς, στην πορεία καταλαβαίνεις ότι όλα είναι δυνατά χάρη στην καλή οργάνωση της Eurodisney.

{{{ map }}}

Η περιπλάνησή μας άρχισε από το Walt Disney Studios Park, το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει τόσο εντυπωσιακό. Αρχικά δεν πήρα στα σοβαρά αυτό που μας είπαν, ότι το ασανσέρ στον Πύργο του Τρόμου θεωρείται σταθμός για τον επισκέπτη. Σύντομα όμως κατάλαβα ότι είναι η πλέον τρομακτική δραστηριότητα του συγκεκριμένου πάρκου: η αίσθηση του κενού, όταν το ασανσέρ ανεβοκατεβαίνει δέκα δέκα τους ορόφους με ταχύτητα που σχεδόν παραπέμπει σε πιθανή βλάβη, δεν είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό μπορεί να σου συμβεί.

Μια βόλτα όμως, στη συνέχεια, με το τρενάκι μέσα από σκηνικά ιστορικών ταινιών της Disney αποδεικνύεται χαλαρωτική. Στη λίστα με όσα αξίζει να δοκιμάσετε θα πρέπει να προστεθούν η βόλτα με τα αυτοκίνητα της Disney’ s Stars ‘n’ Cars, το Moteurs… Action, (σόου με αυτοκίνητα που ακροβατούν) και το CinéMagique. Για γερά στομάχια είναι το Crush’ s Coaster, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την υπέροχη ταινία Ψάχνοντας τον Νέμο.



Αποχαιρετώντας το Walt Disney Studios Park, περπατώντας μέσα από φαρδιά πλακόστρωτα περιστοιχισμένα από λουλούδια, πανύψηλα δέντρα και μια λίμνη, κατευθυνόμαστε στο Disneyland Park. Διασχίζοντας την κεντρική είσοδο αντικρίζουμε τη Main Street, έναν δρόμο που σε μεταφέρει στην Αμερική των γουέστερν. Εδώ τις απογευματινές ώρες γίνεται η μεγάλη παρέλαση, με όλους τους ήρωες της Disney επάνω σε άρματα, σε απόσταση αναπνοής από τους επισκέπτες, μία από τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού.

Στο τέρμα του δρόμου βρίσκονται το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης και η είσοδος του πιο παραμυθένιου μέρους όλης της περιοχής, της Fantasyland. Εκεί πραγματικά νομίζεις ότι τα παραμύθια που κάποτε σε κοίμιζαν γλυκά πλέον είναι ζωντανά δίπλα σου, με τους ήρωές τους να σου απλώνουν το χέρι και να σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι μακριά από ό,τι σε βαραίνει και σε κρατά προσγειωμένο στο έδαφος.



Ουρές σχηματίζονται έξω από το σπίτι του Πίτερ Παν. Ολοι επιθυμούν ένα ταξίδι με την ιπτάμενη βάρκα στη Χώρα του Ποτέ και έναν γύρο με το καρουσέλ. Τριγύρω οι μικροί επισκέπτες φωτογραφίζονται και συνομιλούν με τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους, τον Πινόκιο, τον Ντάμπο το ελεφαντάκι και τους υπόλοιπους ήρωες των αγαπημένων τους παραμυθιών.

Εντελώς… κατάλληλη για ενηλίκους είναι η Adventureland. Αναρριχηθήκαμε σε πλαγιές, τρυπώσαμε σε σπηλιές και ανεβοκατεβήκαμε δεκάδες σκαλοπάτια προκειμένου να ζήσουμε την περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς, να μυηθούμε στον κόσμο των Πειρατών της Καραϊβικής και να δοκιμάσουμε μια βόλτα με το τρενάκι.

Λίγο πιο δίπλα, στην «ανδρική» Frontierland, ζωντανεύουν παιχνίδια με καουμπόηδες και Ινδιάνους. Αφήσαμε τα αγόρια της παρέας εκεί και επιβιβαστήκαμε στο ποταμόπλοιο για να κάνουμε τον γύρο της λίμνης με ένα χοτ ντογκ στο χέρι.



Για την Discoveryland ενδεχομένως να μην είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω, αφού ποτέ δεν με συγκίνησαν ο κόσμος του Διαστήματος, οι εκτοξεύσεις και τα πλάσματα τύπου «Σταρ Τρεκ». Αν όμως συγκινούν εσάς, τότε ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο ιδανικός ακόμη και για ταξίδια με διαστημόπλοια.

Οι ενήλικοι και οι γονείς μπορούν να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα στο Village, το οποίο εκτός από μαγαζιά και εστιατόρια διαθέτει και κλαμπ για τις νυχτερινές ώρες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

– Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και αποφύγετε να διανύετε μεγάλες αποστάσεις χάνοντας χρόνο και εξαντλώντας τα πιτσιρίκια σας.
– Μην πάρετε καρότσι για τα μικρά παιδιά. Θα βρείτε στην είσοδο.
– Προμηθευτείτε οπωσδήποτε νερό, διότι εκεί θα το πληρώσετε χρυσάφι.
– Ντυθείτε απλά και άνετα. Θα χρειαστεί να περπατήσετε πολλές ώρες. Μην ξεχάσετε το καπέλο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Προμηθευτείτε το fast pass, το ειδικό εισιτήριο που θα σας γλιτώσει από ουρές και ταλαιπωρία.
– Μην επιβιβαστείτε σε παιχνίδια περισσότερο τρομακτικά από όσο μπορεί να αντέξουν τα παιδιά.
– Υπάρχουν παντού εστιατόρια και καφέ για να ξαποστάσετε. Το φαγητό είναι καλό και το σέρβις εξαιρετικό.
– Η επί 24ώρου βάσεως ασφάλεια είναι διακριτική.
– Τα παιδιά κάτω των 7 ετών δεν πληρώνουν διαμονή και εισιτήρια εισόδου.
– Προετοιμαστείτε για την ουρά που μπορεί να συναντήσετε στο πρωινό και στο check in.

– Μη βιαστείτε να ψωνίσετε. Κάντε μια βόλτα, τα μαγαζιά είναι πάρα πολλά.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή της Disneyland είναι επτά και μόνο σε μία περίπτωση θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των Disneyland Hotel, Disney’s Hotel New York, Disney’s Newport Bay Club, Disney’s Sequoia Lodge, Disney’s Hotel Cheyenne, Disney’s Hotel Santa Fe, Disney’s Davy Crockett Ranch (για να φτάσετε στο τελευταίο θα οδηγήσετε 15 λεπτά).


ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ


Υπάρχουν παντού εστιατόρια ανοιχτά από νωρίς το μεσημέρι ως και το κλείσιμο των πάρκων. Υπάρχουν κουζίνες πολλών χωρών, με μπουφέ, ακόμη και χοτ ντογκ στο χέρι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Blue Lagoon Restaurant, Silver Spur Steakhouse, Rendez-Vous des Stars, The Steakhouse, Annette’s Dinner, La Grange. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου, ακόμη και στους χώρους των εστιατορίων που βρίσκονται εντός των ξενοδοχείων, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα σας επισκεφτεί κάποιος από τους ήρωες της Disney.