Η πόλη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η πόλη της τουλίπας, των μουσείων, των τυριών και των coffee shops. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς επισκέπτες.

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μία από τις μικρότερες αλλά και ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, φημίζεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τα υδάτινα κανάλια της, τις ολάνθιστες αγορές, τα αμέτρητα μουσεία, τα ιστορικά αξιοθέατα, αλλά και τα στυλάτα ξενοδοχεία και τα μοντέρνα εστιατόρια.

Τι να δείτε

Τα κτίρια του 1973 από τον αρχιτέκτονα Gerrit Rietveld, με τη μεταγενέστερη προσθήκη του Kisho Kurokawa, στεγάζουν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη με το τραγικό τέλος, Βαν Γκογκ. Στο Μουσείο Βαν Γκογκ, εκτός από τα μόνιμα εκθέματα και τις περιοδικές εκθέσεις, ενδιαφέρον έχουν και τα γράμματα που αντάλλασσε ο Βίνσεντ με τον αγαπημένο του αδερφό όσο βρισκόταν στη Νότια Γαλλία.

Αξίζει η έκθεση «Ο Πικάσο στο Παρίσι 1900-1907», η οποία θα διαρκέσει ως τις 29 Μαΐου. Αγοράστε τα εισιτήριά σας από την ιστοσελίδα του μουσείου για να αποφύγετε την αναμονή στα εκδοτήρια. (www.vangoghmuseum.nl, 7 Potterstraat, τηλ. 3120 5705 200).

Το Rijksmuseum, το τεράστιο νεοκλασικό κτίριο που δεσπόζει στην Πλατεία των Μουσείων, κρατάει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου μουσείου στην Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εξ ολοκλήρου αναπαλαίωση του κτιρίου, αλλά οι επισκέπτες έχουν ακόμη την ευκαιρία να θαυμάσουν μερικά από τα κορυφαία ολλανδικά αριστουργήματα από τους Βερμέερ και Ρέμπραντ (www.rijksmuseum.nl, 1 Jan Luijkenstraat, τηλ. 3120 6747 000).

Από τις πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο, το Αμστερνταμ προσφέρεται για ατελείωτες ρομαντικές ποδηλατάδες διασχίζοντας τις γραφικές γέφυρες και τα μοναδικά κανάλια της. Είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο εύκολος τρόπος να ανακαλύψετε την πόλη. Ποδήλατα μπορείτε να νοικιάσετε οπουδήποτε.

Ακόμη και αν δεν έχετε άμεσο ενδιαφέρον για τα «εκθέματα» πίσω από τις φωτισμένες βιτρίνες, κάντε μια βόλτα στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια. Μπορείτε να θαυμάσετε τις όμορφες κοπέλες (προσοχή οι φωτογραφίες απαγορεύονται), αλλά και να περπατήσετε κατά μήκος του καναλιού, στην περιοχή με τα όμορφα οικοδομήματα.

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε διαβάσει το παγκοσμίως γνωστό βιβλίο «Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ». Μπορεί η επίσκεψη στο σπίτι της Αννας Φρανκ να αποτελεί κλισέ αλλά είναι αληθινά συγκινητικό να ανακαλύψετε το μυστικό πέρασμα του σπιτιού για την κρύπτη, όπου γράφτηκαν οι σελίδες του ημερολογίου. Στο πωλητήριο του μουσείου μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο και άλλα ενθύμια. Προτιμήστε να πάτε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγετε τις ατελείωτες ουρές (Prinsengracht 267, Jordaan quarter).

{{{ map }}}

Γνωστή για τα θερμοκήπιά της και τα άριστης ποιότητας λουλούδια της, αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στην πλωτή αγορά λουλουδιών. Αιχμαλωτίστε την πανδαισία χρωμάτων σε μια φωτογραφία ή απλώς αγοράστε ένα φακελάκι βολβούς για το μπαλκόνι σας. Την άνοιξη που θα ανθίσουν τουλίπες ή φρέζιες στη γλάστρα σας, θα είναι ζωντανό ενθύμιο του ταξιδιού σας.
Για τους λάτρεις των λουλουδιών απαιτείται μια επίσκεψη στο ξακουστό πάρκο λουλουδιών Keukenhof, λίγο έξω από την πόλη. Υπάρχουν πούλμαν από το Αμστερνταμ με προορισμό το πάρκο. Τα ατελείωτα, χρωματιστά παρτέρια, αλλά ειδικά το θερμοκήπιο με τις ορχιδέες θα σας αποζημιώσουν (www.keukenhof.nl).



ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Η γευστική αποκάλυψη της πόλης απαντά στο όνομα Envy (Prinsengracht 381, τηλ. 3120 3446 407). Επάνω σε ένα από τα πολυσύχναστα κανάλια της, το εστιατόριο-μπαρ φημίζεται για τα ντελικατέσεν και ιδιαίτερα για τα αλλαντικά και τα τυριά του. Μεγάλη ποικιλία από κρασιά, σε μπουκάλι ή ποτήρι, συνοδεύουν την παρέα στο τραπέζι ή στη μακριά μπάρα, με φόντο μια σειρά από γυάλινα ψυγεία που κρύβουν μεγάλους πειρασμούς. Ευχάριστη ατμόσφαιρα, με καλή μουσική, απαιτεί κράτηση μια και είναι πολυσύχναστο.

Αν δεν σταθείτε τυχεροί, μην απογοητευτείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε το Vyne της ίδιας αλυσίδας, ακριβώς δίπλα.

ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
Μια παλιά εγκαταλελειμμένη εκκλησία μεταμορφώθηκε στο πιο φουτουριστικό εστιατόριο-κλαμπ της πόλης, το Supperclub. Μετά το φαγητό, ξαπλώστε στους λευκούς, ξύλινους πάγκους με τις άνετες μαξιλάρες και χαθείτε στον κόσμο της μουσικής και των μοναδικών σόου. Κρατήσεις και στο Διαδίκτυο (www.supperclub.nl, Jonge Roelensteeg 21, τηλ. 3120 3446 400).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Το μοντέρνο συναντά το κλασικό στο College Hotel που προσφέρει πολυτέλεια, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Το κτίριο, δίπλα στη συνοικία των μουσείων, λειτουργούσε κάποτε ως σχολείο. Σήμερα έχει κρατήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο τούβλο στην πρόσοψη, ενώ τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, διακοσμημένα με πλούσια υφάσματα και ξεχωριστά έπιπλα.

Το μπαρ τα βράδια μεταμορφώνεται σε ένα funky στέκι με κόσμο και δυνατή μουσική, ενώ το εστιατόριο συστήνει νόστιμες ολλανδικές συνταγές, με θέα τον φωτισμένο κήπο. Υπομονή με το service, καθώς το προσωπικό απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους (Roelof Harstraat, τηλ. 3120 5711 511).

Με την υπογραφή της διάσημης σχεδιάστριας Ανούσκα Χέμπελ, το Dylan Hotel φιγουράρει στο πιο κεντρικό σημείο του καναλιού Keizersgracht. Μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια με θεατρική διάθεση, βλέπουν γύρω από έναν κήπο απόλυτα ζεν. Στο ισόγειο, το κορυφαίο εστιατόριο Vinkeles σε μοντέρνους τόνους σερβίρει nouvelle cuisine (384 Keizersgracht, τηλ. 3120 5302 010).