Τι είναι

Οι στρατιωτικής διάταξης σφαίρες δεν είναι παρά μερικά από τα ομματίδια τα οποία συνιστούν το μάτι της μύγας (στη συγκεκριμένη περίπτωση του είδους Drosophila busckii), ενώ οι «λόγχες» ανάμεσά τους είναι ένα είδος τριχών. Κάθε ομματίδιο είναι ένα απλό μάτι το οποίο στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο, ο οποίος συνθέτει την τελική εικόνα. Η σύνθετη εικόνα που σχηματίζεται δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη, επιτρέπει όμως την ανίχνευση κίνησης. Γι΄ αυτό δεν είναι εύκολο να πετύχετε τη μύγα στον τοίχο!

Ζητείται «σωσίβιο» για το ήπαρ


89 δείγματα καρκίνου του ήπατος εξέτασαν αμερικανοί ερευνητές

124 γονίδια υπερλειτουργούσαν σε αυτά τα δείγματα

18 από αυτά τα γονίδια κατέστησαν καρκινικά τα ηπατικά κύτταρα στα οποία υπερεκφράστηκαν

1 από τα 18 γονίδια,το FGF19, φαίνεται ότι είναι το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους να καταστήσουν ανενεργή την πρωτεΐνη που παράγεται από το γονίδιο FGF19 ελπίζοντας σε θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος

Αέρας κοπανιστός!

Δείγματα αέρα από τη «γειτονιά» αγαλμάτων, πινάκων και άλλων θησαυρών που φυλάσσονται σε μουσεία και βιβλιοθήκες θα πάρει μια ομάδα σκωτσέζων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, χρησιμοποιώντας μια ειδικά κατασκευασμένη φορητή συσκευή. Στόχος τους είναι να διερευνήσουν αν αυτά τα μόρια αέρα μπορεί να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των εκθεμάτων. Εφόσον αυτό αποδειχθεί, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που θα παρέχονται για τη συντήρηση των εκθεμάτων. Προς το παρόν πάντως η πλειονότητα των συναδέλφων τους θεωρεί το σχέδιο υπερβολικά φιλόδοξο.

Μαθαίνουμε σαν τα μωρά!

Απίστευτο και όμως αληθινό: ο εγκέφαλος των ενηλίκων μεγαλώνει κατά τη διάρκεια εκμάθησης νέων δεξιοτήτων με ταχύτητες ανάλογες με εκείνες του εγκεφάλου των μωρών! Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι αξιοποίησαν σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης για να ελέγξουν τα τεκταινόμενα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εθελοντών από τους οποίους είχε ζητηθεί να αναγνωρίσουν και να κατονομάσουν αποχρώσεις χρωμάτων που εμφανίζονταν σε μια οθόνη. Αν και στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η γλώσσα επιδρά στην αντίληψη (των χρωμάτων εν προκειμένω), οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να μην παρατηρήσουν ότι ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου των εθελοντών είχε αυξηθεί μετά την εξάσκηση. Με δεδομένο δε ότι συνολικά η εξάσκηση δεν κράτησε ούτε δύο ώρες, το συμπέρασμα είναι πως ο εγκέφαλός μας δεν χάνει τις ικανότητές του καθώς μεγαλώνουμε, αλλά ότι εμείς γινόμαστε κάπως τεμπέληδες…

Η ΛΕΞΗ Δυσδιαδοχοκινησία

Ετσι περιγράφουν οι νευρολόγοι την αδυναμία να κάνει κανείς γρήγορες εναλλακτικές κινήσεις με τα άκρα (δεξίαριστερό). Η δυσδιαδοχοκινησία είναι σύμπτωμα που υποδηλώνει δυσλειτουργία της παρεγκεφαλίδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ