Η μεγάλη ζαριά του Γιώργου

Επιχείρηση πειθούς σε τέσσερα μέτωπα από τον κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συσπειρώσει γύρω από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012- 2015 την κυβέρνηση, τους βουλευτές, την κοινωνία και να ηρεμήσει τις αγορές. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης αυτής παραμένουν αμφίβολα. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέδειξαν και τις διαφωνίες κυρίως από την πλευρά ορισμένων στελεχών που αντιδρούν στις κρατικοποιήσεις στρατηγικών τομέων. Την ίδια στιγμή οι αγορές γκρινιάζουν για την έλλειψη τόλμης και η κοινωνία δυσφορεί ώσπου να δει θετικά αποτελέσματα.

O διχασμός των κυβερνητικών στελεχών δεν επιτρέπει να δοθεί η ώθηση που επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επί δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός είχε συνεχείς συνεργασίες με όλους τους υπουργούς, αλλά δεν κατάφερε ούτε να κάμψει τις αντιρρήσεις τους ούτε να δώσει ομοιογένεια στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ερχόμενη τριετία. Τώρα οι υπουργοί, όσοι συμφωνούν με τις επιχειρούμενες αλλαγές και όσοι διαφωνούν, θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος ως το 2015 ύψους 23 δισ. ευρώ και ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που θα φθάσει στα 50 δισ. ευρώ, καθώς και να λάβουν διορθωτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ για τις αστοχίες του 2010 και του 2011. Ο λογαριασμός είναι βαρύς, τα προγράμματα χρειάζονται εξειδίκευση, ενώ οι υπουργοί και οι βουλευτές μοιάζουν να οχυρώνονται στα στρατόπεδα που επέλεξαν. Στο Υπουργικό Συμβούλιο τρεις υπουργοί ( Λούκα Κατσέλη, Χρ. Παπουτσής , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ) εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ. Σε αυτούς προστίθεται και η καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία διαφωνεί με την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ και με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης και Τ. Χυτήρης εκτίμησαν ότι τα σχέδια είναι επαρκή για να προκαλέσουν μια επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.

Από την πλευρά του ο κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, αποφασιστικά και γρήγορα ένα σχέδιο το οποίο να είναι αληθινό, να παράγει αποτελέσματα, καθώς και να σέβεται και να προστατεύει τις θυσίες των πολιτών. Οι ΔΕΚΟ και ιδίως η ΔΕΗ θα αποτελέσουν το πεδίο της μεγάλης μάχης. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις στη ΔΕΗ, στην Αγροτική Τράπεζα και στον ΟΠΑΠ προτού αποκατασταθεί η αξία της μετοχής τους στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο στο κλίμα που δημιουργήθηκε αυτές οι εξηγήσεις μικρή αξία έχουν. Οι πάντες αντελήφθησαν ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015 δεν είναι καλά σχεδιασμένο και γι΄ αυτό η εξειδίκευσή του μετατέθηκε για μετά το Πάσχα. Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα» σχολίαζαν στα πηγαδάκια πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού. Οι βουλευτές σε μια ανοιχτή διαδικασία στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και αμφισβήτησαν πολιτικές επιλογές του κ. Παπανδρέου, ο οποίος τους άκουσε όλους κρατώντας σημειώσεις. Από τους 156 βουλευτές του κόμματος μόνο 35 παρακολούθησαν ως το τέλος τη διαδικασία. Η ατμόσφαιρα είχε γίνει τόσο «οικογενειακή» ώστε ο κ. Ν. Σαλαγιάννης , αφού στηλίτευσε τις «επικίνδυνες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους», τις «μεταρρυθμίσεις που έμειναν στην κορυφή της πυραμίδας» , ζήτησε να συγκροτηθεί μια ομάδα μάχης υπό τον κ. Παπανδρέου. «Τέρμα οι φίλοι, οι παρέες και οι αρεστοί» τόνισε. Στη συνέχεια στράφηκε προς τον Πρωθυπουργό. «Πρόεδρε, λυπάμαι αν σε στενοχώρησα, αλλά εδώ πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας» του είπε. «Δεν στενοχωρούμαι γιατί πιστεύω ότι η κριτική είναι καλόπιστη,για να βοηθήσουμε τον τόπο» απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε μια στιγμή έντονης αμηχανίας. Η ομιλία όμως που βάρυνε στη συνεδρίαση ήταν αυτή του κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος μίλησε για απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εξειδίκευσης των μέτρων, δίκαιης κατανομής τους και επιτήρησης της εφαρμογής τους. Επιπλέον επισήμανε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική εξάντληση στην κυβέρνηση. «Αν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις και ολιγωρίες, ας το ξεκαθαρίσουμε τώρα και ας αφήσουμε να πάρει τον λόγο ο λαός. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» υπογράμμισε.

Παρ΄ ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να σταματήσει η φιλολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους ( «δεν μιλάμε για πειραματόζωα αλλά για έναν λαό» επισήμανε), το θέμα αυτό κυριάρχησε στη συζήτηση. Το άνοιξε ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από την κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε ότι το θέμα δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, αλλά ούτε και να γίνεται μια αποσπασματική και πρόχειρη συζήτηση. «Η αναδιάρθρωση έχει μια βασική πολιτική διάσταση. Ποιοι, πότε και πώς αποφασίζουν για αυτήν» είπε.

Η κυρία Παπανδρέου, η οποία ήταν παρούσα δεν μίλησε, ωστόσο υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκαν οι κκ. Π.Κουκουλόπουλος και Εκτ. Νασιώκας. Αλλοι βουλευτές, όπως οι κυρίες Σούλα Μερεντίτη και Μαρία Θεοχάρη, οι κκ. Κ. Σπηλιόπουλος , Π. Κουρουμπλής και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, μίλησαν για τις δυσλειτουργίες του κράτους και τις αστοχίες του οικονομικού επιτελείου. Οι προσδοκίες των βουλευτών ήταν πολύ μεγάλες, αλλά η συνεδρίαση της ΚΟ δεν κατάφερε τελικώς να αλλάξει το κλίμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk