Μέχρι πρότινος υπήρχαν οι καλοθελητές. Εκείνοι που βρίσκονταν στον κατάλληλο τόπο, την ακατάλληλη ώρα: παπαράτσι, συνεργάτες των «κίτρινων εντύπων» και πανελίστες, αυτόπτες μάρτυρες στην καθημερινότητα των επωνύμων, πρόθυμοι να την αποκαλύψουν στο πανελλήνιο. Τελευταίως τα πράγματα άλλαξαν: τη ζωή σου την πουλάς ο ίδιος, χωρίς μεσάζοντες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αναφέρομαι στο Τwitter, την «επιδημία» που ήρθε και στην Ελλάδα για να «προσβάλει» μεγάλο αριθμό φιλόδοξων σταρ. Ολων εκείνων οι οποίοι ζηλεύοντας τη δόξα της διεθνούς Ντέμι Μουρ, μανιώδους χρήστριας του εν λόγω τόπου κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφουν πλέον στις σελίδες του όλα όσα τους συμβαίνουν. Κυρίως τα ανούσια.

Ετσι την περασμένη εβδομάδα… ανησυχήσαμε για τη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Αnt1 Κατερίνα Γκαγκάκη, η οποία μας πληροφόρησε: «Στο Κολωνάκι,11 το πρωί, πήρα μια ωραία τούμπα, την ακολούθησε λιποθυμία. Μετά όμως όλα πήγαν τέλεια! Χαλάλι λοιπόν!». Λίγο καιρό πριν είχαμε συγκινηθεί από το δράμα της αοιδού Τάμτα που είχε καταγγείλει, πάντα μέσω Τwitter: «Μου έκλεψαν τους υαλοκαθαριστήρες από το αμάξι.Πιστεύω πως πρέπει να γελάσω, αλλά δεν μου βγαίνει. Σήμερα θα έχουμε κακό καιρό, λένε, και ήταν και καινούργιοι». Λίγο αργότερα της έκλεψαν και την κεραία του ραδιοφώνου, γεγονός που την έκανε να αναρωτιέται μέσα από τη σελίδα της: «Αραγε ξεματιάζονται τα αυτοκίνητα;» .

Ο,τι και αν κάνουν τα αυτοκίνητα, τα δικά μας μάτια έχουν βγει με αυτά που διαβάζουμε. Οπως με τα ξεσπάσματα της Βίκυς Χατζηβασιλείου που όταν δεν στέλνει πακέτα συμπληρώνει το ηλεκτρονικό της ημερολόγιο. «Δεν με αφορά το “Dancing with the Stars”! Ούτε τα γόνατά μου χρειάζονται άλλο ζόρι – αρκεί το βόλεϊ- ούτε η φιλανθρωπία μου κλακέτες και κλακαδόρους» έγραψε προ ημερών, βγάζοντας από το χορευτικό κοστούμι της τη συμμετέχουσα στο σόου Ελεονώρα Μελέτη, η οποία έσπευσε να την αδειάσει εντέχνως μέσα από την εκπομπή της. Για να λάβει απάντηση και πάλι μέσω Τwitter: «Ελεονώρα, δεν κρίνω κανέναν! Απαντώ απλώς σε αυτούς που με ρωτούν γιατί δεν πάω στο “Dancing”αφού είναι για φιλανθρωπία…». Δεν θα ήταν πιο εύκολο να τηλεφωνήσουν η μία στην άλλη και να τα βρουν χωρίς να μας ζαλίζουν;

Εχουν όμως, ως φαίνεται, τόσο έντονη την ανάγκη να πρωταγωνιστούν στα καθημερινά κουτσομπολιά που εύκολα κάνουν την τρίχα τριχιά και την ανεβάζουν στο Ιnternet. Η Βίκυ, η Ελεονώρα (η οποία πλειστάκις επιτίθεται από το Τwitter στους «εχθρούς» της), η Σίσσυ Χρηστίδου, ο Θέμης Γεωργαντάς, η Κατερίνα Ζαρίφη (με… ευφυείς παρεμβάσεις όπως το πρόσφατο «Stirixte Ρatates Τhivas!»), η Ευγενία Μανωλίδου και πολλοί άλλοι. Με αποτέλεσμα το εν Ελλάδι Τwitter να έχει μετατραπεί σε ένα μωσαϊκό αφέλειας, ανοησίας και βλακείας. Την ίδια στιγμή με συγκίνηση διαβάσαμε, πάντα στο Τwitter, ένα μήνυμα του ακτιβιστή Νάμπιλ Ράζαμπ, επικεφαλής του Κέντρου του Μπαχρέιν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη διάλυση του οποίου έχει ζητήσει η κυβέρνηση του βασιλείου: «Αδελφοί, αδελφές,αν με συλλάβουν σας ζητώ να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας για να γεμίσετε το κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία μου». Ναι, αυτό θα πει σωστή χρήση ενός τόπου κοινωνικής δικτύωσης!

Αλλο απεργούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και άλλο ας σπάσουμε τα νεύρα των τηλεθεατών

Το δεύτερο έκαναν τα κρατικά κανάλια κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απεργίας των δημοσιογράφων, «καλύπτοντας» τη μισή οθόνη με την ανακοίνωση: «Η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για τις ΣΣΕ, την οικονομική αυτοτέλεια της ΕΡΤ και την τρίτη άδικη μείωση των μισθών μας». Ετσι ώστε να μην μπορείς να παρακολουθήσεις καμία από τις εκπομπές, ταινίες, ντοκυμαντέρ που προβάλλονταν σε επανάληψη. Η λύση του σκρολ που θα εμφανιζόταν κατά διαστήματα στο κάτω μέρος της οθόνης δεν πέρασε από το μυαλό τους;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ