Για την επαγγελματική ασφάλιση που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της ασφαλιστικής κάλυψης οι ασφαλιστικές εταιρείες προτείνουν άμεση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα τους παρέχεται η δυνατότητα να διαχειρίζονται τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και να ιδρύουν Ανοικτά Ταμεία Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης και ως φορολογικό κίνητρο θα είναι η πλήρης απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου. Για τον τρίτο πυλώνα, που είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση, η ΕΑΕΕ προτείνει τη δημιουργία μιας κατηγορίας ασφαλιστικών προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά για τα οποία πρέπει να ισχύσουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα. Ειδικότερα τα προγράμματα αυτά θα είναι προγράμματα τύπου «Προσωπικός λογαριασμός συνταξιοδοτικής αποταμίευσης» και θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση ή αυτοτελώς όπου αυτή δεν υφίσταται, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είναι προαιρετική και θα διατίθενται από ασφαλιστικές εταιρείες που κατέχουν ανάλογη άδεια και πιστοποίηση.
Τα χαρακτηριστικά αυτών των προγραμμάτων θα είναι τα εξής:
– Θα είναι προγράμματα καθορισμένων εισφορών με δυνατότητα αύξησης, μείωσης ή τροποποίησης των εισφορών.
– Θα είναι προγράμματα καθορισμένων εισφορών ως την έναρξη καταβολής της σύνταξης 10 έτη.
– Μετά την ηλικία των 60 και εφόσον έχει συμπληρωθεί η 10ετία, θα δίδουν το δικαίωμα επιλογής εφάπαξ ή σύνταξης.
– Θα ανήκουν είτε στην κατηγορία των ασφαλιστικών προγραμμάτων με εγγύηση απόδοσης είτε στην κατηγορία προγραμμάτων unit linked με δυνατότητα επιλογής και αλλαγής συνδεδεμένου fund.
– Δεν θα υπάρχει δικαίωμα εξαγοράς παρά με υψηλότατα φορολογικά penalties, εκτός από τις περιπτώσεις μόνιμης ολικής ανικανότητας ή μακροχρόνιας ανεργίας.
– Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου κατά τη διάρκεια της περιόδου συσσώρευσης, το ποσό της συσσώρευσης θα αποδίδεται στους νόμιμους κληρονόμους.
– Θα απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα κατά τη διάρκεια του σταδίου συσσώρευσης.
– Θα υφίσταται η δυνατότητα μεταφοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σε άλλον πάροχο, εγχώριο ή εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα προτείνεται ο φορολογούμενος να έχει έκπτωση των εισφορών από το εισόδημα με συγκεκριμένο συντελεστή και με μέγιστο όριο τον ετήσιο μισθό ενός ανειδίκευτου υπαλλήλου. Ως εκ τούτου η έκπτωση θα είναι 20% από τον μισθό του ανειδίκευτου υπαλλήλου για το πρώτο έτος, 30% για το δεύτερο έτος, 40% για το τρίτο έτος και 50% από τον ετήσιο μισθό ενός ανειδίκευτου υπαλλήλου στο τέταρτο έτος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ