Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Φινλανδοί για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά του έναντι των άλλων κομμάτων. Το κόμμα αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν, σύμφωνα με αναλυτές, τη συμμετοχή του Ελσίνκι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης.

Σύμβουλος του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες στο Reuters πως οι πολιτικές δυνάμεις που λένε «όχι» στην στήριξη της Πορτογαλίας ή την ενίσχυση των κεφαλαίων του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού (που μπορεί να τεθεί στην κρίση του φινλαδικού Κοινοβουλίου) βρίσκονται στο «επικίνδυνο» 48%.

Ο σύμβουλος ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο πως η αίσθησή του είναι πως οι Φινλανδοί ψηφοφόροι πιστεύουν πως «η βοήθεια στην Πορτογαλία θα είναι λάθος, η βοήθεια στην Ελλάδα ήταν λάθος, και θα έπρεπε να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν».

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως ο πραγματικός κίνδυνος μπλοκαρίσματος του μηχανισμού είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς το Ελσίνκι θα δεχθεί ισχυρότατη πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους εάν κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση όμως, και αυτοί σημειώνουν πως οι ανησυχίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές.

Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου YLE εμφανίζει τους συντηρητικούς να συγκεντρώνουν ποσοστό 21,2%, υψηλότερο κατά δύο μονάδες από εκείνο του Κεντρώου Κόμματος, που περιορίζονται στο 18,6%.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, η φινλανδική δεξιά, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν, θα αναλάβει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο Κατάινεν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει πως θεωρεί πολύ δύσκολο να μπορέσει το κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με σχετική έστω πλειοψηφία καθώς τα μεγάλα κόμματα έχουν έντονες διαφωνίες, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες, την αντιπολίτευση, να συγκεντρώνουν 18% και το εθνικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» να φθάνει το 15,4%.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει πτώση του ποσοστού που αποσπούσαν οι «Αληθινοί Φινλανδοί» κατά 1,8 μονάδα σε σύγκριση με παρόμοια δημοσκόπηση τον Μάρτιο. Ωστόσο, το εθνικιστικό κόμμα εξακολουθεί να οδεύει προς τετραπλασιασμό της ισχύος του σε σχέση με το 2007.

Η ενίσχυση του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» -σε σχέση με το 2007- έχει μετατοπίσει και την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε εδάφη πιο αρνητικά απέναντι στην ευρωπαϊκή βοήθεια, προκαλώντας αβεβαιότητα για τη μελλοντική στάση της μοναδικής σκανδιναβικής χώρας της Ευρωζώνης.

Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της συμβολής της χώρας στα πακέτα αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι τασσόταν υπέρ της συμμετοχής της Φινλανδίας στον δανεισμό.