Εντυπωσιακή βελτίωση της δραστηριότητας των ελεγκτών στα μέσα μεταφοράς διαπιστώνει το υπουργείο Υποδομών, καθώς υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι πολλαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων.

Το υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι καταγράφηκε αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και κατά 200% σε σχέση με το 2009, ενώ σημειώνει ότι εφαρμόζονται περιοδικοί έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Επίσης, επισημαίνει ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των προστίμων κατά 30% όσο και η πώληση μηνιαίων καρτών, αλλά μόνον κατά 10%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην διστακτικότητα του επιβατικού κοινού, μήπως, δηλαδή, πλήρωναν προκαταβολικά για συγκοινωνίες που δεν θα είχαν, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει πάντως ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων οδηγεί σταθερά σε αύξηση των πωλήσεων μηνιαίων καρτών και τον Απρίλιο, εξέλιξη που μπορεί να βελτιώσει τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία των περισσότερων μεταφορικών ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι αν κατά τον έλεγχο κάποιος επιβάτης δεν φέρει μαζί του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τότε δύναται να κάνει μια απλή αίτηση στον ΟΑΣΑ και το πρόστιμο να μειωθεί (σε περίπτωση επίδειξης βεβαίωσης ότι δικαιούται μειωμένο κόμιστρο) ή και να διαγραφεί (σε περίπτωση επίδειξης βεβαίωσης ότι δικαιούται ελεύθερη μετακίνηση όπως για παράδειγμα οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών).

Το υπουργείο εκτιμά ότι ότι η μείωση της λαθρεπιβίβασης θα είναι εντονότερη μετά τις γιορτές, καθώς θα εφαρμοστεί πλήρες και εντατικό πρόγραμμα δειγματοληπτικού ελέγχου, ενώ σημειώνει ότι, σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων θα επιτηρούνται οι αφετηρίες και οι κοινόχρηστοι χώροι των σταθμών του ΗΣΑΠ και του μετρό στο κέντρο της πόλης προς ανάσχεση του παρεμπορίου.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ έχει συστήσει ειδική μονάδα με στόχο την άμεση ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, καθώς και την αυθημερόν διαβίβαση στη Δικαιοσύνη των υποθέσεων εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων.

Λεωφορειακή εξυπηρέτηση με ΣΚΑ

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι, λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), τροποποιείται από την Δευτέρα 18 Απριλίου η λεωφορειακή γραμμή Χ41 ΟΑΚΑ – ΑΧΑΡΝΑΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ως εξής:

Κατεύθυνση προς ΟΑΚΑ :

Αριστοτέλους –Αθηνών – Φιλαδελφείας- Βόρειος Παράδρομος Αττικής Οδού-Αττική Οδός.

Κατεύθυνση προς Ολυμπιακό Χωριό :

Δημοκρατίας- Βόρειος Παράδρομος Αττικής Οδού-Φιλαδελφείας- Οδυσσέως-Αγ.Κων/νου-Εθνικής Αντιστάσεως-Σαλαμίνος

Η συχνότητα των δρομολογίων της εν λόγω γραμμής θα είναι 20-25 λεπτά.

Επίσης, η λεωφορειακή γραμμή Γ9 ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ θα πραγματοποιεί στάση έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό ΣΚΑ.