Διαφωνίες για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, φόβος για τις πολιτικές επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και εκκλήσεις για περισσότερη ειλικρίνεια στην περιγραφή της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που τελείωσε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε σημείο τριβής αναδείχθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα και η μείωση του ποσοστού του κράτους. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί το ποσοστό του κράτους στο 34% σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, σημείο στο οποίο διαφώνησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη κκαι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Κόκκινες γραμμές» Παπουτσή, Λούκας, Μαριλίζας

Ο κ. Παπουτσής είπε σύμφωνα με πληροφορίες ότι είναι στρατηγικό λάθος να δοθούν επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, όπως και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Η κυρία Κατσέλη από την πλευρά της, είπε ότι έχει εξηγήσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο τι εκριβώς εννοεί η κυβέρνηση για τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.
Στην κριτική αυτή απάντησε συνολικά ο κ. Παπανδρέου, ρωτώντας τους επιφυλακτικούς υπουργούς «πού το είδαν αυτό».

«Με όρους Φουκουσίμα είμαστε στο ‘7’»

Πέραν αυτών, η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι η ύφεση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπολογίζεται και θα υπερβεί το 4% και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση. Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μάλιστα σημείωσε ότι η κατάσταση της Ελλάδας με όρους Φουκουσίμα, βρίσκεται στο 7.
Η κυρία Διαμαντοπούλου πάντως χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολιτικά επαρκές, εκτίμησε ότι δείχνει σε ποια κατεύθυνση οδηγείται η χώρα, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να φοβάται την αυτοκριτική και να εξηγήσει στους πολίτες τι δεν έχει πάει καλά έως τώρα, ώστε να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις.

«Χρειάζεται συλλογικότητα»

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε ένα πολιτικό σχόλιο σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να θέσει με σαφήνεια τα ερωτήματα και να πει την αλήθεια, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ότι γίνεται επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου και μαζί μ’ αυτό μια πολιτική επανεκκίνηση εν γένει.

Ο κ. Τηλ. Χυτήρης επισήμανε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο γράφει ότι πρόκληση του χρέους βρίσκεται στην επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει πως η συζήτηση γίνεται για το διάστημα έως το 2015, όμως ο ορίζοντας φτάνει έως το 2020. «Χρειάζεται συλλογικότητα και αποφασιστικότητα και αυτήν πρέπει να εκπέμπουμε εμείς οι υπουργοί», είπε ο κ. Χυτήρης.

«Πρόεδρε πάρε μια κουδούνα…»

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι συμφωνεί με την υπαγωγή όλων των κοινωνικών παροχών σε έναν φορέα, που θα μπορούσε να είναι το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος μίας τέτοιας κίνησης θα είναι να ελέγχονται οι προνοιακές δαπάνες και να παταχθεί η γραφειοκρατία. Πέραν αυτού, ο υπουργός Υγείας πρότεινε να καταργηθούν ολοσχερώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο και να γίνονται μόνον κατ’ εξαίρεση σε τομείς όπου παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού.

Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, από την πλευρά του είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι έβνα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλα ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγρότησης, το οποίο να ενσωματώνει την αναπτυξιακή διάσταση στις κοινωνικές δομές. «Πρόεδρε, πάρε μία κουδούνα και σήμανε συναγερμό», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.