Κριτική για τη δημοσιογραφική κάλυψη της πολύνεκρης επίθεσης στο μετρό του Μινσκ απηύθυνε σε δύο εφημερίδες η κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Όπως υπογράμμισε το υπουργείο Πληροφοριών -και μάλιστα με επίσημο τρόπο- οι εφημερίδες Νάσα Νίβα και Ναρόντναγια Βόλια αναφέρθηκαν στο περιστατικό της περασμένης Δευτέρας με τρόπο που έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και δυσφήμισε τις Αρχές.

Διευκρίνισε δε το υπουργείο ότι η Νάσα Νίβα δημοσίευσε μία λανθασμένη αναφορά ότι οι Αρχές δεν απομάκρυναν για ώρες ένα από τα θύματα της επίθεσης ενώ η άλλη εφημερίδα έπληξε το κύρος της κρατικής τηλεόρασης.

Επιπλέον, ο υπουργός Πληροφοριών Όλεγκ Προλεσκόφσκι ζήτησε να σταματήσουν «οι ανεύθυνες δηλώσεις σε μπλογκ, κοινωνικά δίκτυα και το Ίντερνετ».

Ωστόσο, επισημαίνουν αναλυτές, η επίθεση των Αρχών ίσως αποτελέσει το πρόσχημα για μία ακόμη επίθεση κατά των λίγων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη χώρα η οποία έχει επικριθεί με σφοδρότητα για τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας.

Δεκατρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση σε πολυσύχναστο σταθμό στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ τη περασμένη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξκάντερ Λουκασένκο είπε ότι η επίθεση κατευθύνθηκε από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμή έχουν συλληφθεί πέντε ύποπτοι, μεταξύ τους και ένας άνδρας περίπου 25 ετών που κατηγορείται ότι τοποθέτησε τη βόμβα στο σταθμό του μετρού.