Το πράσινο φως από το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα η Ιρλανδία για την εφαρμογή των μέτρων υπέρβασης της κρίσης που εφαρμόζει στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικού δανεισμού. Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν χαρακτήρισε «πολύ καλοδεχούμενη» την έγκριση των προσπαθειών της ιρλανδικής κυβέρνησης – όχι πάντως άνευ επιφυλάξεων και αστερίσκων. Η ικανοποίηση του υπουργού είναι μεγαλύτερη καθώς, λίγες ώρες νωρίτερα, η Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του στο Baa3, ένα σκαλοπάτι πριν από τη βαθμίδα «σκουπίδι».

Η έγκριση του ΔΝΤ και της Κομισιόν αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς το πρώτο τρίμηνο του 2011, έπειτα από το «πακέτο σωτηρίας» των 85 δισ. ευρώ που αποφάσισαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσουν στη χώρα με τον σχεδόν διαλυμένο τραπεζικό τομέα. Σημειωτέον ότι στις αρχές της εβδομάδας το ΔΝΤ αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας (από το 0,9% στο 0,5%) και για την ανεργία (από το 13,5% στο 14,5%).

«Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικό για την Ιρλανδία. Αλλά η χώρα δεν θα ξεπεράσει την κρίση αυτή αν δεν καταφέρει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία Αζάι Τσόπρα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο δεν αναθεώρησε επί τα χείρω τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα (το οποίο σημειωτέον ότι πέρυσι είχε εκτιναχθεί πάνω από το 30% του ΑΕΠ) η Επιτροπή και το ΔΝΤ προβλέπουν ότι εφέτος θα υποχωρήσει στο 10,5%. Οι πιστωτές ανάγκης της χώρας είναι δηλαδή λιγότερο αισιόδοξοι από την ιρλανδική κυβέρνηση, που προβλέπει πτώση του ελλείμματος στο 9,4%.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ χαρακτήρισαν «μεγάλο βήμα» τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Δουβλίνου, η οποία στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου αρνήθηκε, ως γνωστόν, να αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το χαμηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη επίπεδο 12,5%, αρνούμενη παράλληλα να λάβει, όπως η Ελλάδα, μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της προς το Ταμείο και την Ενωση.

Το σημαντικό για την Ιρλανδία είναι ότι η ΔΝΤ και η ΕΕ ενέκριναν την επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας των 85 δισ. ευρώ, εγκρίνοντας παράλληλα και τη νέα εκτίμηση για τη μαύρη τρύπα των ιρλανδικών τραπεζών. Διότι στις 31 Μαρτίου η ιρλανδική κυβέρνηση «διεύρυνε» κατά 24 δισ. ευρώ την τρύπα, θεωρώντας ότι ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια για να ορθοποδήσει. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters, οι επενδυτές, κρίνοντας προφανώς ότι οι εκτιμήσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα, «αισθάνονται ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια που το Δουβλίνο ανακτά κάποιον έλεγχο στις τράπεζές του».