Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία μετά το 2013, όταν λήξει η σημερινή θητεία του. Οπως ανέφερε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, στόχος του είναι να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και να επιφέρει τις αλλαγές που θέλει στο Σύνταγμα της χώρας του.

Η εξέλιξη αυτή σημειωνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου που γλιτώνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τους δικαστικούς πονποκεφάλους του. Ο Καβαλιέρε διευκρίνησε επίσης ότι δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως επέμεναν οι φήμες τον τελευταίο καιρό. Υπέδειξε μάλιστα το στενό συνεργάτη του Τζιάνι Λέτα ως τον καταλληλότερο για να διαδεχτεί το σημερινό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όταν λήξει η θητεία του, το 2013.

Ο Μπερλουσκόνι επεφύλαξε όμως και μία ακόμη έκπληξη στους συνομιλητές του, όταν ανέφερε ότι θεωρεί ως τον ικανότερο για να τον διαδεχτεί στην ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελο Αλφάνο, ηλικίας 40 ετών. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παίξει κάποιο πολιτικό ρόλο στο μέλλον, σε ρόλο «γκουρού» της ιταλικής Κεντροδεξιάς.