Μπορεί τα μέτρα ασφαλείας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 στη Βραζιλία να κρίνονται ακόμη ανεπαρκή, όμως αν μή τι άλλο είναι φουτουριστικά. Σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα, η βραζιλιάνικη αστυνομία πρόκειται να εξοπλιστεί με υψηλής τεχνολογίας γυαλιά τα οποία θα αναγνωρίζουν τους χούλιγκαν.

Η συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου, θα βοηθάει τους αστυνομικούς να εντοπίζουν κακοποιούς ανάμεσα στο πλήθος συγκρίνοντάς τους με 13 εκ. φωτογραφίες σήμανσης που διατηρούνται σε μία τεράστια βάση δεδομένων.

Μία μικρή κάμερα προσαρμοσμένη στα ειδικά γυαλιά θα μπορεί να αναγνωρίζει 46.000 σημεία στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Παρόμοια αλλά λιγότερο εξελιγμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε ορισμένες ψηφιακές κάμερες του εμπορίου. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει 400 φωτογραφίες προσώπου το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να εντοπίσει αμέσως οποιεσδήποτε ομοιότητες με χούλιγκαν.

Αν το σύστημα αναγνωρίσει έναν γνωστό εγκληματία, ένα μικρό κόκκινο φωτάκι ανάβει στην οθόνη που συνδέεται με τα γυαλιά και το κέντρο ελέγχου ειδοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις ως προς τη δράση που πρέπει να αναλάβουν.