ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να πάρει πίσω τις φοροαπαλλαγές που είχε νομοθετήσει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους για τους πλούσιους Αμερικανούς.

Ο κ. Ομπάμα, σε χθεσινή του ομιλία στο πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, της Αμερικανικής πρωτεύουσας, τόνισε πως το σχέδιο αυτό είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 2.7 τρις. ευρώ το πολύ σε 12 χρόνια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές εσωτερικών δαπανών, αναζήτηση πρόσθετης εξοικονόμησης κονδυλίων στον αμυντικό προϋπολογισμό και αναμορφώνει δαπανηρά προγράμματα για ηλικιωμένους, συνταξιούχους και άπορους.

Πλην όμως, το κυριότερο είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται να ανανεώσει τις φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους αμερικανούς για τις οποίες είχε συμφωνήσει το Δεκέμβριο με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, από τις οποίες θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα κονδύλι 530 δισ. ευρώ.

Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται, στα μέσα Μαΐου, να αγγίξει τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές.

«Το σχέδιο προστατεύει τη μεσαία τάξη, τους ηλικιωμένους και τις επενδύσεις για το μέλλον της χώρας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ομπάμα, αποδίδοντας το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ στις αυξήσεις δαπανών και τις μειώσεις στη φορολογία που επέβαλλε ο προκάτοχός του.