Μαίνονται στην Υεμένη οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς διογκώνεται το κύμα αμφισβήτησης του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Σαναά απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.

Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης από πυρά αστυνομικών στο Αντεν, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδια οδοφράγματα στη συνοικία Μανσούρα, επιχειρώντας να εμποδίσουν τα άρματα μάχης να εισέλθουν στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν τη νύχτα, βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά, ανάμεσα στην αστυνομία και στρατιωτική μονάδα που προσχώρησε στο κίνημα των αντικαθεστωτικών. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα και αντιαρματική ρουκέτα σε στρατιωτικό οδόφραγμα στην πόλη Αμράν, 170 χιλιόμετρα βόρεια της Σαναά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Το οδόφραγμα είχαν στήσει οι στρατιώτες της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων, της οποίας ο διοικητής, στρατηγός Αλι Μόχσεν ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου ότι τάσσεται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη νότια επαρχία Λατζέχ, όταν προσπάθησε να εμποδίσει την παράνομη μεταφορά όπλων. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα και οι αυτονομιστές του Νότου

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αντιπολίτευση της Υεμένης είχε απορρίψει την πρόταση χωρών του Κόλπου για μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρόεδρο Σάλεχ στον αντιπρόεδρο της χώρας, με αντάλλαγμα να μην διωχθεί. Ωστόσο, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Ομάν και Κουβέιτ και ζήτησαν διευκρινίσεις επί της πρότασης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών που μεσολαβούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Υεμένη έχουν δηλώσει ότι θα καλέσουν σε συνομιλίες τον πρόεδρο της Υεμένης και την αντιπολίτευση. Πηγές προσκείμενες στην αποστολή αναφέρουν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αρχίσουν το νωρίτερο το Σάββατο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας – εφόσον υπάρξει τελικώς συναίνεση της αντιπολίτευσης.