Με έρημη πόλη θα μοιάζει ττην Πέμπτη και την Παρασκευή το κέντρο του Βερολίνου. Χιλιάδες αστυνομικοί θα απομονώσουν ερμητικά μια περιοχή τεσσάρων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της έκτακτης συνόδου των υπουργών Eξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αρχίζει την Πέμπτη στο κτίριο του γερμανικού υπουργείου Eξωτερικών.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πολλές προσωπικότητες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου Eρχαρτ Κόρτινγκ. «Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους υπουργούς Eξωτερικών των εμπόλεμων κρατών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ή η Αγγλία.»
Η σύνοδος θα είναι όμως μόνο κατά ευφημισμό νατοϊκή. Εκτός από τις αντιπροσωπείες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πάρουν μέρος σε αυτήν και οι χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΙSAF στο Αφγανιστάν καθώς και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Παράλληλα θα συνεδριάσει το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς και οι Επιτροπές της Συμμαχίας με τη Γεωργία και την Ουκρανία. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που προέρχονται από 60 χώρες υπολογίζεται σε 800. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που φτάνει – προερχόμενος από το Κατάρ – τη νύχτα της Πέμπτης στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η σύνοδος θα αρχίσει με διαβουλεύσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Υπό συζήτηση είναι και ένα σχέδιο για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο θέμα. Το λόγο θα έχουν όμως πριν από όλα τα «όπλα»: Τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Αγγλία, πιέζουν υπέρ της ενίσχυσης των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση, να εκπληρώσουμε την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού» δήλωσε τις παραμονές της συνόδου γάλλος διπλωμάτης. Ο στόχος του Παρισιού, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να επιτύχει την έγκριση των Συμμάχων για την αύξηση του αριθμού τόσο των βομβαρδιστικών αεροπλάνων, όσο και των επιθέσεων τους εναντίον των στρατευμάτων του δικτάτορα της Λιβύης.
Η σύγκρουση μεταξύ «μετριοπαθών» και «επιθετικών» χωρών είναι έτσι προγραμματισμένη. Στις πρώτες συγκαταλέγεται η Γερμανία και η Ελλάδα, στις δεύτερες, δίπλα στον αγγλογαλλικό άξονα, και η Ιταλία, η οποία ζήτησε σήμερα την αποστολή όπλων στους λίβυους αντάρτες.
«Την ώρα της μεγάλης κρίσης στη Βόρεια Αφρική, το ΝΑΤΟ αδυνατεί να ξαναβρεί την εσωτερική του ενότητα», έλεγε αναλυτής. Γι αυτό, πρόσθεσε, και το πολυδιαφημιζόμενο «πακέτο του Βερολίνου» που πρόκειται να «ευλογήσει» η σύνοδος (σ.σ.: πρόκειται για τρία βασικά ντοκουμέντα, με τα οποία θα καθορίζονται οι σχέσεις «συνεργατικής ασφάλειας» με άλλες νευραλγικές περιοχές) δεν αποτελεί παρά απλό «φύλο συκής».