Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιάσει ο Μπαράκ Ομπάμα το αναθεωρημένο σχέδιο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στην ομιλία της στη διάρκεια του Αμερικανό-Ισλαμικού Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα, κατανοούν απόλυτα την κρισιμότητα του ρόλου των ΗΠΑ στον συνεχιζόμενο διάλογο ανάμεσα στον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. «Ο μακρύς χειμώνας στα αραβικά κράτη έχει αρχίσει να υποχωρεί και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγές που θα αντέξουν» υπογράμμισε.

Όπως ρητορικά αναρωτήθηκε η Χίλαρι Κλίντον, η παρούσα συγκυρία θέτει την πρόκληση για τις ηγεσίες των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, για το «αν θα αδράξουν την ευκαιρία να τολμήσουν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες λύσεις στα υπαρκτά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, ή αν σε ένα, σε πέντε η σε δέκα χρόνια από σήμερα οι προσδοκίες του τώρα θα έχουν αποδειχτεί ένας αντικατοπτρισμός στην έρημο».

Η ομιλία αυτή θεωρείται συνέχεια της παρέμβασης που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον στη Ντόχα του Κατάρ, τον Ιανουάριο, όπου προειδοποίησε τις αραβικές κυβερνήσεις ότι κινδυνεύουν «να βυθιστούν στην άμμο» εάν δεν ανταποκριθούν στις ανάγκες των λαών τους.

Μία ημέρα μετά, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλι και έναν μήνα αργότερα αποχώρησε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.