Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε στόχο τον περιορισμό του τεράστιου δημόσιου ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα ερχόμενα 12 χρόνια, με τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση του στο 2% του ΑΕΠ, ζητώντας πάντως διακομματική συνεργασία για την εκπλήρωση του στόχου.

Στην ομιλία του την Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι ως το 2023 από τις ελαστικές δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα πρέπει να εξοικονομηθούν 770 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη ως το 2015 το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του αμερικανικού ΑΕΠ και το 2% ως το 2020.

Επιπλέον, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να τερματιστούν για τους πλούσιους Αμερικανούς οι φοροαπαλλαγές που θέσπισε ως πρόεδρος ο Τζορτζ Γ. Μπους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το Μάιο.

Για την επίτευξη του στόχου, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος των ΗΠΑ.

Πάντως επιτέθηκε κατά των Ρεπουμπλικανών λέγοντας ότι επιδιώκουν να περιορίσουν τα ελλείμματα επιβαρύνοντας τη μεσαία τάξη και σε βάρος των προγραμμάτων υγείας. «Με απλά λόγια, θα βάλει ένα τέλος στο σύστημα υγείας (Medicaire) όπως το γνωρίζουμε», υπογράμμισε.

Η προεδρική ομιλία έγινε στην αρχή της περιόδου κατά την οποία το Κογκρέσο θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό Δημόσιο. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου εάν δεν ληφθούν δεσμεύσεις για τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.