Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ο ήρωας της εκτός έδρας νίκης της Σάλκε επί της Ιντερ με 5-2 στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός το καλοκαίρι του 2010 άφησε τον Ολυμπιακό αναζητώντας την τύχη του στην Μπουντεσλίγκα και επί του παρόντος δεν το μετανιώνει.

Ο Κ. Παπαδόπουλος στις 2 Δεκεμβρίου 2007 στη νίκη επί του Ατρόμητου με 3-1 στο Περιστέρι, έγινε σε ηλικία 15 ετών και 292 ημερών ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε αγώνα πρωταθλήματος. Παρότι έκτοτε μπήκε στο μεταγραφικό στόχαστρο κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων (όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), η πορεία του στον Ολυμπιακό μάλλον ήταν προδιαγεγραμμένη.

Την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 ο και τότε προπονητής των Ερυθρολεύκων κ. Ερνέστο Βαλβέρδε τον… αγνόησε στέλνοντάς τον να προπονείται και να αγωνίζεται στην ομάδα νέων. Πέρυσι πήρε κάποιες ευκαιρίες με προπονητή τον κ. Τιμούρ Κετσμπάγια, αλλά ήταν τέτοιο το κλίμα στην πειραϊκή ομάδα, που δεν δίστασε ούτε στιγμή να μετακομίσει στη Γερμανία όταν η Σάλκε προσέφερε στον Ολυμπιακό 2,1 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει σε ηλικία 18 ετών.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η γερμανική ομάδα με την απόκτηση του Κ. Παπαδόπουλου χτυπούσε φλέβα χρυσού. Πρώτη η Ιντερ ενδιαφέρθηκε να τον αγοράσει μετά το μεταξύ τους παιχνίδι και την απόδοση που είχε παίζοντας μπροστά από τα σέντερ μπακ και απέναντι στον Γουέσλεϊ Σνάιντερ.

Ο Κ. Παπαδόπουλος μετά το υποχρεωτικό διάστημα προσαρμογής στα δεδομένα της Γερμανίας, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο προπονητής του και τελευταία φιγουράρει βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα της Σάλκε. Επί του παρόντος μετράει 14 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα, 4 στο Κύπελλο Γερμανίας (η Σάλκε προκρίθηκε στον τελικό) και 4 στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η πορεία του Κ. Παπαδόπουλου φέρει δυναμικά στο προσκήνιο την αδυναμία του Ολυμπιακού να αναδείξει τα ταλέντα που αφθονούν στις ακαδημίες του. Ο μεσοεπιθετικός Γιάννης Φετφατζίδης σε ηλικία 21 ετών βρήκε φέτος θέση στο βασικό σχήμα, αλλά η πορεία που ακολούθησε από την 1η ως την 29η αγωνιστική ήταν καθοδική.

Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός Γιάννης Ποτουρίδης αγωνίστηκε σε τρία – τέσσερα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός είχε πολλούς τραυματίες, αλλά την προώθησή του στην πρώτη ομάδα την οφείλει αποκλειστικά στην αποχώρηση του Κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Βαλβέρδε ο οποίος θεωρείται μάστορας στη δημιουργία ομάδων, επί του παρόντος δεν έχει αναδείξει ούτε έναν παίκτη από τις ακαδημίες του συλλόγου. Στο προηγούμενο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό, το 2008-2009, όταν κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας, εργάστηκε με τους νεαρούς Κώστα Μήτρογλου, Γιώργο Γκαλίτσιο, Γιάννη Παπαδόπουλο, Κ. Παπαδόπουλο, Κώστα Μενδρινό, Γιώργο Κατσικογιάννη και τον τερματοφύλακα Λεωνίδα Παναγόπουλο.

Ο Μήτρογλου παραχωρήθηκε φέτος δανεικός στον Πανιώνιο όπως και ο Γκαλίτσιος. Ο Ι. Παπαδόπουλος απλώς υπάρχει στο ρόστερ αφού δεν υπολογίζεται από τον ισπανό προπονητή. Ο Μενδρινός δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες και μετακόμισε αρχικά στον ΠΑΣ Γιάννινα και στη συνέχεια στον Αρη. Ο Κατσικογιάννης είναι μόνιμα δανεικός στον ΟΦΗ, ενώ ο Παναγόπουλος έμεινε ελεύθερος και συνεχίζει ως τρίτος τερματοφύλακας στον Πανιώνιο.

Επί της ουσίας ο μόνος από τους επτά προαναφερόμενους που δείχνει ότι θα διαγράψει σπουδαία καριέρα είναι ο Κ. Παπαδόπουλος με τη Σάλκε. Ο γεννηθείς στις 23 Φεβρουαρίου 1992 διεθνής με τις Ελπίδες αμυντικός, δείχνει τον δρόμο σε όσους συνομηλίκους του έχουν την άποψη ότι μπορούν να αναδειχθούν σε ελληνικές ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Η πίεση που αυτές δέχονται από τους οπαδούς τους είναι τόσο ισχυρή που κανένας προπονητής δεν τολμάει να δώσει στους νεαρούς τις ευκαιρίες που δικαιούνται.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ι. Παπαδόπουλος σκοπεύει _ αν του το επιτρέψει ο Ολυμπιακός, καθώς έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο _, να ακολουθήσει τα βήματα του Κ. Παπαδόπουλου φεύγοντας στο εξωτερικό. Αν στην πορεία χαθούν ο Φετφατζίδης και ο Ποτουρίδης, ο Ολυμπιακός θα είναι άξιος των επιλογών της (όποιας) τεχνικής ηγεσίας του αλλά και των διοικούντων την ερυθρόλευκη ΠΑΕ.