Εχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι άνθρωποι που είναι σε δίαιτα είναι ευέξαπτοι και επιθετικοί; Πολλοί το θεωρούν αναμενόμενο λόγω της μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ άλλοι το αποδίδουν στην απουσία ευχαρίστησης από το φαγητό. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε αποκαλύπτει ότι υπεύθυνη για τον εκνευρισμό είναι η έντονη προσπάθεια αυτοελέγχου που καταβάλλουν όσοι κάνουν δίαιτα.

Οι ερευνητές των Northwestern University και University of California San Diego υποστηρίζουν ότι ο αυτοέλεγχος δεν είναι ανεξάντλητος. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι όταν εξαντλούμε τον αυτοέλεγχό μας επιλέγοντας… καρότο αντί κέικ ή αποφεύγοντας να αγοράσουμε τα παπούτσια που είδαμε στη βιτρίνα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε τα νεύρα μας μπροστά σε μια απρόοπτη κατάσταση.

Οταν λοιπόν, βρισκόμαστε σε δίαιτα συγκεντρώνουμε όλες τις προσπάθειες αυτοελέγχου σε αυτά που θα φάμε ή δεν θα φάμε. Μια σειρά πειραμάτων που διενεργήθηκαν από τους μελετητές έδειξαν ότι ο αυτοέλεγχος συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά και υπό συνθήκες ηρεμίας. Σε ένα από τα πειράματα ζητήθηκε από τους μισούς συμμετέχοντες να κάνουν δύο επιλογές, η πρώτη ανάμεσα σε ένα μήλο και μια σοκολάτα και η δεύτερη ανάμεσα σε δύο ταινίες. Οι άλλοι μισοί έλαβαν τις δύο αποφάσεις με αντίστροφη σειρά.

Ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν το υγιεινό σνακ, ποσοστό 64% όταν έφτασε να διαλέξει ταινία προτίμησε εκείνη της οποίας το θέμα ήταν πιο επιθετικό. Αντιθέτως, εκείνοι που επέλεξαν πρώτα την ταινία που θα έβλεπαν, προτίμησαν τη βίαιη σε ποσοστό 55%. Τέλος, για όσους υπέκυψαν στη σοκολάτα, είτε πριν είτε μετά την ταινία, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση στα ποσοστά της επιλογής. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν όλα τα πειράματα που διενεργήθηκαν.

Το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς είναι αναγκασμένος καθημερινά να διατηρεί τον αυτοέλεγχό του υπό ποικίλες συνθήκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο λόγος που συχνά γινόμαστε επιθετικοί με τους άλλους και ξεσπάμε σε αυτούς που δεν φταίνε.

Η πρόταση των ειδικών προς όσους στερούν τον εαυτό τους από τα τρόφιμα που επιθυμούν για να μη χαλάσουν τη δίαιτά τους είναι να αφήσουν στην άκρη τα διλήμματα. Αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές κάνουν καλό στην υγεία τους και δεν αποτελούν άρνηση της απόλαυσης, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά για τους ίδιους και για τους γύρω τους. Κι από το να είναι συνέχεια εκνευρισμένοι και επιθετικοί, καλύτερα να απολαμβάνουν που και που τη… σοκολάτα τους.